2024 október 03

Visszaesett az euróövezet gazdasági teljesítménye

Szeptemberben hét hónapja először zsugorodott az euróövezet gazdasági teljesítménye az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet és a Hamburg Commercial Bank AG közös beszerzésimenedzser-indexének (BMI) végleges értéke alapján.

Az augusztusi 51,0 pontos három havi csúcsról szeptemberben 49,6 pontra, az idén február óta az első alkalommal 50 pont alá csökkent a feldolgozóipari és szolgáltatóipari mutatószámokat egyaránt magában foglaló kompozit BMI az euróövezetben. Az index előzetes értéke ennél alacsonyabb, 48,9 pont volt. A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági tevékenység teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi. A szeptemberi szolgáltatóipari BMI végleges értéke az előzetessel megegyező 51,4 pont, hét havi mélypont lett az augusztusi 52,9 pont után. A már kedden publikált szeptemberi feldolgozóipari BMI 45,0 pont, kilenc havi mélypont lett, kissé jobb a 44,8 pontos előzetes értéknél, de gyengébb az előző két hónap 45,8 pontjánál.

Az euróövezet három nagy nemzetgazdasága – Németország, Franciaország és Olaszország – teljesítménycsökkenést szenvedett el szeptemberben az előző havihoz képest. Németországban volt a legnagyobb mértékű visszaesés, ahol már a harmadik hónapja tartózkodik a mutató az 50 pontos határ alatt. A rangsorban negyedik legnagyobb európai nemzetgazdaság, a spanyol azonban lendületes teljesítménynövekedést mutatott szeptemberben. 56,3 pontos mutatószám négy havi csúcsnak számít. „Első pillantásra úgy tűnik, hogy az euróövezet szolgáltatási ágazata meglehetősen jól tartja magát” – kommentálta a felmérés megállapításait Cyrus de la Rubia, a Hamburg Commercial Bank vezető közgazdásza. Hozzátéve, hogy egyre lassuló ütemben, de még mindig növekszik – ismertette a távirati iroda.

„Az euróövezetben a szolgáltatási szektor helyzete tovább fog romlani” – mondta. „Erre utal az új vállalkozások számának csökkenése, ami február óta az első alkalommal fordult elő. Az ipari termelés folyamatos zsugorodását is figyelembe véve az euróövezet gazdasága a harmadik negyedévben valószínűleg csak kis mértékben növekedett. A PMI-mutatók alapján kalkulált GDP-modellünk csak minimális növekedésre enged következtetni” – mondta.