2024 október 03

Továbbra is Renáta Kellnerová a cseh ,,number one”

Renáta Kellnerová, a prágai PPF pénzügyi és befektetési alap örököse, tulajdonosa továbbra is a leggazdagabb ember Csehországban: Kellnerová és családja 386 milliárd koronás (6176 milliárd forint) vagyonnal rendelkezik – olvasható a Forbes magazin cseh kiadásának honlapján.

A Forbes már több mint tíz éve október elején rendszeresen megjelenteti a 100 leggazdagabb cseh állampolgár listáját. Petr Kellner, a leggazdagabb csehek listáját korábban évekig vezető vállalkozó 2021 márciusában légibalesetben halt meg az Egyesült Államokban. Kellner a PPF pénzügyi és beruházó csoport tulajdonosa volt, és vagyonát a felesége, illetve családja örökölte. A második helyen Daniel Kretinsky áll, aki elsősorban az energiaiparban és a médiában aktív. Vagyona 290 milliárd koronára (4640 milliárd forint) emelkedett. Kretinsky, az Energetikai és Ipari Holding (EPH) többségi tulajdonosa, tavaly is a második volt a listán.

Forbes lista

A harmadik helyet, úgy mint 2023-ban, most is Karel Komárek, a KKCG beruházási csoport tulajdonosa foglalja el. 214,6 milliárd (3433,6 milliárd forint) koronával. „Renáta Kellnerová és családja továbbra is stabilan listavezető, vagyona nyolcmilliárd koronával nőtt” – írta a Forbes. Megjegyezi ugyanakkor, hogy többen gyorsan közelednek Kellnerovához.

A negyedik helyen sincs változás, ez Pavel Tykacé, a Seven Energy energetikai holding tulajdonosáé, aki 174 milliárd koronával (2784 milliárd forint) rendelkezik. Tavaly az első ötöst Andrej Babis volt cseh kormányfő, a jelenleg ellenzéki ANO mozgalom elnöke zárta 170,1 milliárd koronás (2721,6 milliárd forint) vagyonnal – ismertette a távirati iroda.

Politikus vagyona

Babis vagyona 79,1 milliárd koronára csökkent. A politikus vagyonának 91 milliárdos csökkenése annak következménye, hogy a 2017-ben módosított cseh összeférhetetlenségi törvény következtében Babis vagyonának jelentős részét úgynevezett vagyonkezelői alapokba volt kénytelen helyezni, így ezek, bár rendelkezik felettük, formálisan nem képezik tulajdonát. Andrej Babis ezért az idén a hetedik a listán. Babist két vállalkozó „ugrotta át”

Radovan Vítek ingatlanekereskedő 128,5 milliárd koronás (2056 milliárd forint) vagyonnal az ötödik, Michal Strnad fegyverkereskedő 101 milliárd koronával (1616 milliárd forint). Strnad tavaly a kilencedik volt, de az ukrajnai háború és a nemzetközi helyzet következtében vagyona gyorsan nőtt. A száz nevet tartalmazó idei Forbes listában 2023-hoz viszonyítva három új név van.