2024 október 02

A 700-as üzemanyagárak – berobbant a Közel-Kelet puskaporos hordója? 

A magyarországi üzemanyagárak sorsa bizonytalanabbá vált, és úgy tűnik, hogy a 600 forint alatti átlagáraknak búcsút inthetünk. A forint jelentős gyengülése a dollárral szemben, amely ismét átlépte a kritikus 350-355 forintos sávot, komoly hatással van az árak alakulására. Ezt tovább súlyosbítja a közel-keleti konfliktus, amely az olajárak gyors emelkedéséhez vezet. A két tényező együttese nyomán várható, hogy a hazai üzemanyagárak is emelkedésnek indulnak.  

Ezek a változások kisebb késleltetéssel jelennek csak meg az üzemanyagárakban, ezért nem meglepő, hogy a mai napon a holtankoljak.hu még csak egy minimális változásról számolt be. A szakértők szerint a nagykereskedelmi árak a benzin esetében nem változnak, a gázolaj nagykereskedelmi ára pedig 2 forinttal emelkedik. Ha ez a változás teljes mértékben megjelenik a töltőállomásokon is, akkor hét második felében tehát a következő átlagárakon tankolhatunk: 95-ös benzin: 584 Ft/liter, gázolaj: 591 Ft/liter. Az olajárak rohamos emelkedése miatt azonban a héten még érkezhet egy újabb áremelés is.  

Közel-Kelet – Irán rakétatámadást indított Izrael ellen 

Az olajárak szerdán tovább emelkedtek, miután Irán rakétatámadást indított Izrael ellen. Ez ugyanis felerősítette a félelmeket, hogy a közel-keleti konfliktus regionális háborúvá szélesedhet. Benjámín Netanjáhú, Izrael miniszterelnöke megfogadta, hogy megtorolja az iráni támadást, miután kedden Irán számos ballisztikus rakétát lőtt ki Izraelre. Irán, amely napi 1,7 millió hordó olajat exportál, arra figyelmeztetett, hogy még pusztítóbb támadásokat fog végrehajtani, ha Izrael válaszlépéseket tesz. 

Eközben az üzemanyagárak szempontjából is fontos olajárak folytatták emelkedésüket, és a szerdai kereskedés során a Brent nyersolaj jegyzése már közelítette a 76 dolláros szintet. Még ennél is figyelemreméltóbb volt az USD/HUF árfolyam változása, ahol a dollár jelentős erősödést mutatott. A szerdai kereskedés során a forint/dollár árfolyam olyan szintre emelkedett, amelyre két hónapja nem volt példa, jelezve a dollár újabb dominanciáját a piacon.   

Címlapkép forrása: Shutterstock  

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!