2024 október 02

Állampapír – váratlan fordulat, új kedvence van a lakosságnak? 

A magyar állampapírok piaca továbbra is izgalmas események színhelye, és a legfrissebb eladási adatok egy érdekes fordulatot tükröznek. Az összértékesítés az elmúlt hetekben alig haladta meg a 40 milliárd forintot.  A 39. héten azonban a forgalomban lévő lakossági állampapírok bruttó értékesített mennyisége elérte az 54 milliárd forintot. A lakossági befektetők kedvence továbbra is a FixMÁP volt, amely a múlt héten eladott állampapírok közel 40%-át képviselte. Ugyanakkor új vetélytárs is felbukkant a piacon, a Kincstári Takarékjegy, amely hosszú ideje a legutolsó helyeken szerepelt. Az elmúlt két héten viszont kiemelkedő teljesítményt mutatott. Merre tart a trend? Nézzük meg, milyen állampapírokat részesítenek előnyben a lakossági befektetők! 

Állampapír – tarolt a Kincstári Takarékjegy 

A 39. héten a lakossági állampapírok bruttó értékesített mennyisége 53,9 milliárd forint volt. Bár a FixMÁP-ból ismételten szép eredményt tudott felmutatni a figyelem most mégsem rá irányult. Ahogy arról múlt héten is beszámoltunk, az elmúlt hetek egyik legnagyobb meglepetését a postákon kapható Kincstári Takarékjegy (KTJ) okozta, hiszen sikerült a dobogós helyre kerülnie. A múlt héten tovább fokozta az izgalmakat, mivel a papírból olyan mennyiségben történtek eladások, hogy a második helyre lépett elő az eladási ranglistán. 

Az ÁKK adatai szerint a FixMÁP kimagasló eredményt ért el a múlt héten. Bruttó 21,2 milliárd forintos értékesítési mennyiséggel zárt, ami az elmúlt hetek egyik legjobb teljesítménye. Ezzel továbbra is dominálja a piacot. A második helyet ezúttal a Kincstári Takarékjegy (KTJ) szerezte meg, amely bár jelentős lemaradással követi a FixMÁP-ot, magához képest figyelemre méltó 10,1 milliárd forintos eladást produkált. 

A dobogó harmadik fokára a Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz) került, amely dematerializált formában 9,4 milliárd forintos eladást könyvelhetett el, míg nyomtatott változatából további 0,4 milliárd forintnyi értékesítés történt. Ez összesen 9,8 milliárd forintos bruttó értékesítést jelent, ami szintén figyelemre méltó teljesítmény. 

A sereghajtók közé került a BMÁP 

A rangsorban következő papír a Bónusz Magyar Állampapír, amely 9,3 milliárd forinttal szorosan követte a MÁP Pluszt, de mégsem sikerült a dobogóra kerülnie. Az utolsó helyen, immár szokásosan a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) végzett, amely mindössze 3,5 milliárd forint értékben talált gazdára a múlt héten. 

Az eladási adatok tehát azt mutatják, hogy a FixMÁP iránti kereslet töretlen. Viszont a Kincstári Takarékjegy szintén erősödő érdeklődést tapasztalhatott, jelezve, hogy a lakossági befektetők egyre változatosabb portfóliókat választanak. Az aktuális kamatlábakról és futamidőkről a Magyar Állampapír hivatalos weboldalán érdemes tájékozódni. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!