Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

Zelenszkij és Trump – béke vagy háború a választások tétje? 

Zelenszkij csütörtökön megkezdte washingtoni látogatását, ahol bemutatta győzelmi tervét Joe Biden leköszönő amerikai elnöknek. Az Egyesült Államok 7,9 milliárd dollár értékű újabb katonai támogatást jelentett be Ukrajna számára, amelyben nagy hatótávolságú fegyverek is szerepelnek. Miközben a háború továbbra is zajlik, a nyugati támogatás alapvető fontosságú marad Ukrajna számára, de egyelőre kérdéses, hogy a diplomáciai és katonai lépések milyen irányba terelik a konfliktus következő szakaszát. Zelenszkij közvetlen megerősítést kapott Donald Trumptól is, aki támogatást ígért Ukrajnának, azonban figyelmeztetett: ha vereséget szenved a választásokon, a háború akár a harmadik világháborúhoz vezethet. 

Az ukrán energiainfrastruktúra legnagyobb próbája következik 

Az ukrajnai áramellátás tovább romlott a hétvégi orosz támadások következtében, amelyek hat régióban okoztak áramkimaradást. A folyamatos bombázások és lövések már korábban is súlyos károkat tettek az ország energiarendszerében. Ukrajna így jelentős kihívások elé néz a közelgő tél kapcsán. A több mint két éve tartó háború során számos ukrán erőmű megsemmisült vagy súlyosan megrongálódott, komoly energiaellátási problémákat eredményezve. A Csernyihivi régióban összesen 438 lakás maradt áram nélkül. Míg Harkiv térségében a háztartási fogyasztók és a vasúti szolgáltatások is érintettek voltak. Noha az áramellátást helyreállították, Ukrajna számára a közelgő tél az egyik legnagyobb kihívást jelentheti. 

Zelenszkij megkérdőjelezte Kína szándékait 

Kína külügyminisztere szombaton figyelmeztette a világ vezetőit az ukrajnai háború kiterjedésének veszélyére, és hangsúlyozta, hogy Peking továbbra is elkötelezett a diplomáciai közvetítés és a konfliktus békés lezárására irányuló erőfeszítések mellett. Kína Brazíliával közösen új tárgyalásokat javasolt, amelyekbe bevonnák Kijevet és Moszkvát is. Zelenszkij ukrán elnök azonban elutasította Kína és Brazília kezdeményezését. 

Címlapkép forrása: Shutterstock