Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Áttörés az elektromos autózásban? 5 perc alatt 200 km hatótáv érhető el!

A General Motors (GM) egy új, innovatív akkumulátort fejleszt, amely támogatja a gyorstöltést 900 voltos egyenárammal. Írja a HVG a CarNewsChina cikke alapján. Ez azt jelenti, hogy az elektromos autók mindössze 5 perc alatt képesek 200 km-es hatótávot nyerni. A GM ezt a technológiát a kínai SAIC autóipari konszernnel és a CATL akkumulátorgyártóval együttműködésben fejleszti. Ez az első ilyen típusú akkumulátorok várhatóan 2025-ben kerülnek piacra.

Az új akkumulátorok fejlesztése során a GM számos új technológiát alkalmaz, köztük egy megnövelt elektromos vezetőképességű elektrolitot, új grafit anódot, valamint továbbfejlesztett szigetelő bevonatot. Ezek az újítások hozzájárulnak ahhoz, hogy a lítium-vas-foszfát (LFP) akkumulátorok gyorsabban tölthetők legyenek, egyben biztonságosabbak is, mert kevésbé melegednek fel.

Az első autók, amelyek megkapják ezt az új akkumulátort, a GM frissített Ultium platformjára épülnek majd, beleértve a Buick elektromos autóit is, amelyek elsőként részesülhetnek a technológiában. Az új fejlesztések nemcsak a gyors töltést teszik lehetővé, hanem olcsóbb és hatékonyabb elektromos járművek piacra kerülését is elősegítik, amit a GM egy nemrégiben bemutatott elektromos crossover modellje is jól példáz, amely több mint 500 km-t képes megtenni egyetlen töltéssel.

Forrás: HVG

Képek forrása: Shutterstock