Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Az OECD javított idei globális növekedési prognózisán

Javított kissé idei globális növekedési előrejelzésén a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) a szerdán kiadott prognózisában az előző, májusi becsléséhez képest, míg a jövő évi előrejelzést változatlanul hagyta.

Az OECD honlapján közzétett dokumentum szerint a globális GDP-növekedés a 2023-ban elért 3,1 százalék után az idén 3,2 százalék lesz a májusban prognosztizált 3,1 százalék helyett, majd 2025-ben ugyancsak 3,2 százalékkal bővül a világgazdaság. A további dezinfláció és a javuló reáljövedelmek mellett számos országban a kevésbé szigorú monetáris politika is támogatja a kereslet növekedését. Az OECD a G20-ak idei növekedési rátáját a májusi 3,1 százalékról 3,2 százalékra javította, míg 2025-re változatlanul 3,1 százalékos bővülést prognosztizálnak; a globális növekedés súlypontja a feltörekvő régiókra tolódik el. Az OECD prognózisa szerint a leggyorsabb növekedési ütemet India éri el: India gazdasága az idén 6,7 százalékkal, jövőre pedig 6,8 százalékkal bővülhet. Májusi előrejelzésében 2024-re és 2025-re egyaránt 6,6 százalékos indiai GDP-növekedést várt az OECD. A második helyen a rangsorban Indonézia áll az idén 5,1 százalékos, jövőre 5,2 százalékos GDP-növekedéssel. A harmadik helyen álló Kína gazdasága pedig az idén 4,9 százalékkal, 2025-ben 4,5 százalékkal bővülhet, összhangban a májusi előrejelzéssel.

A párizsi szervezet változatlanul arra számít, hogy az Egyesült Államok gazdasága idén 2,6 százalékkal bővül, azonban a 2025. évi GDP-növekedési prognózist 1,8 százalékról 1,6 százalékra csökkentette. Az euróövezetben az idén a májusban jelzettel megegyezően 0,7 százalékos, 2025-ben pedig 1,3 százalékos növekedést várnak a májusban prognosztizált 1,5 százalék helyett. Az OECD egyúttal rontotta a német gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését: Németország bruttó hazai terméke az idén 0,1 százalékkal, 2025-ben pedig 1,0 százalékkal növekedhet a májusban jelzett idei 0,2 százalék és a 2025. évi 1,1 százalék helyett. Az OECD ugyanakkor javította az orosz gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését: az orosz gazdaság idén 3,7 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal bővül az OECD előrejelzése szerint. Májusi prognózisában 2,6 százalékos idei és 1,0 százalékos jövő évi orosz GDP-növekedéssel számolt az OECD. Az OECD szerint az infláció mérséklődése és a munkaerőpiaci nyomás további enyhülése mellett folytatódhatnak a kamatcsökkentések, az irányadó kamatlábak csökkentésének üteme és mértéke a makrogazdasági mutatók alakulásától függ, és azokat körültekintően kell értékelni, hogy az inflációs nyomás tartósan megfékezhető legyen.

Az OECD prognózisa szerint az infláció a legtöbb G20-országban 2025 végére eléri a jegybanki inflációs célt. A párizsi szervezet kiemelte: továbbra is jelentős kockázatok állnak fenn, a tartós geopolitikai és kereskedelmi feszültségek egyre nagyobb mértékben csökkenthetik a beruházásokat és emelhetik az importárakat. A vártnál jelentősebben lassulhat a növekedés a munkaerőpiaci nyomás további enyhülése mellett, a várt zökkenőmentes dezinflációs pályától való eltérések pedig zavarokat idézhetnek elő a pénzpiacokon. Ugyanakkor a reáljövedelmek növekedése lendületet adhat a fogyasztói bizalomnak és a kiadásoknak, az olajár további csökkenése pedig gyorsíthatja a dezinflációt. Az OECD szerint a kormányoknak kiadáscsökkentő és bevételnövelő koncepciók kidolgozására ajánlott törekedniük az adósság fenntarthatóságának biztosítása, a jövőbeni sokkhatásokra való megfelelő reagálás, valamint a jövőbeni kiadási nyomás kezelése érdekében.