Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Sokkoló bejelentés! Orbán Viktor már nem bízik nyugatban – Mi jön most?

Orbán Viktor ma a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tartott beszédében radikális új gazdasági irányvonalat vázolt fel, amelynek célja Magyarország gazdasági semlegességének biztosítása és a globális piacokhoz való széleskörű kapcsolódás. A miniszterelnök kifejtette, hogy Magyarországnak nem szabad kizárólag a nyugati gazdasági központokra támaszkodnia, hanem minden égtáj felé nyitnia kell, legyen az Kína, az arab világ vagy Japán​.

Az „Égtáj Nyitás” stratégia

A beszéd egyik központi eleme az „égtáj nyitás” volt, amely azt jelenti, hogy Magyarország a jövőben egyaránt figyel a nyugati és keleti piacokra. Orbán Viktor szerint a világ megváltozott, és a modern gazdasági fejlődés már nem csak a Nyugat privilégiuma. Ezt a szemléletet tükrözi, hogy az ország jelentős tőkebefektetéseket fogadott mind a németektől, mind az amerikaiaktól és kínaiaktól, és a kormány célja, hogy még több külföldi beruházást vonzzon be​.

A beruházási semlegesség

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország egy beruházási semlegesség felé halad. Ez azt jelenti, hogy a magyar kormány nem tesz különbséget a beruházások között, függetlenül attól, hogy azok melyik országból érkeznek. Ezen kívül a finanszírozási források sem korlátozódhatnak egyetlen piacra; a cél, hogy Magyarország olyan országokkal üzleteljen, amelyek a legkedvezőbb ajánlatokat teszik. Orbán szerint fontos, hogy az ország ne csússzon vissza az adósrabszolgaságba, ezért elengedhetetlen, hogy csökkentsék az államadósságot, miközben a gazdasági növekedést fenntartják​.

Családi Adókedvezmények és Tőkejuttatási Program

A miniszterelnök továbbá bejelentette, hogy 2025-től megduplázzák a családi adókedvezményeket, ami fontos lépés a családpolitika erősítésére. Emellett egy átfogó tőkejuttatási programot is elindítanak a kis- és középvállalkozások (KKV-k) támogatására, amelyek a gazdaság gerincét alkotják. Orbán Viktor szerint a magyar gazdaság nem tud növekedni, ha nem vonzanak be újabb külföldi tőkét, és ebben kulcsfontosságú a KKV-k támogatása​.

Az EU hanyatlása és Magyarország jövője

Orbán Viktor beszédében élesen kritizálta az Európai Unió versenyképességének csökkenését, amely szerinte már nem tartható fenn a jelenlegi formában. Úgy véli, hogy az EU-nak nemzeti alapon kellene megoldania a gazdasági problémáit, nem pedig a föderális rendszerre alapozva. Ezzel szemben Magyarország célja a gazdasági semlegesség fenntartása, hogy az ország ne csak az EU-tól függjön, hanem globális partnerei is biztosítsanak tőkét és növekedési lehetőségeket​.

Technológiai fejlesztések és jövőkép

Orbán Viktor végezetül arról beszélt, hogy modern technikára is szükség van. A miniszterelnök szerint a kérdés most az, hogyan lehet semleges országnak maradni egy gazdaságilag blokkosodó világban. Orbán Viktor a végén megint a ChatGPT-t hívta segítségül, idézte is a gép szövegét.

„Magyaroroszág nem hajt fejet, nem hajol meg és nem enged, mi vagyunk a nemzetünk jövőjének őrzői és ezt mi fogjuk megírni. Ezt mondja a gép – ha egy gép is ezt mondja, akkor nekünk, akiknek van fantáziája, szíve és lelke, az a feladatunk, hogy legalább ennyit tudjunk mondani.”

24.hu