Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Arany – Megállíthatatlanul emelkedik a sárgafém árfolyama 

Az arany árfolyama már a Federal Reserve döntése előtt is történelmi csúcsokat ért el, de a jegybank 50 bázispontos kamatcsökkentése szabadjára engedte a bikákat, ami drámai árfolyam-emelkedést eredményezett. A keddi kereskedés során a sárgafém újabb rekordot állított fel, miután 25 dollárral gyarapodott, és a kereskedési napot már 2650 dollár felett zárta. Az arany iránti kereslet továbbra is erős, a befektetők a központi bankok döntéseire és a globális gazdasági helyzetre reagálnak. 

Történelmi csúcson az arany  

A sárgafémre jelenleg jelentős felfelé irányuló nyomás hat. Egyes elemzők szerint azonban a bikák kicsit elfáradtak, ezért érdemes lehet egy visszaesésre várni, és az olcsó aranyra vadászni. A piacon zajló korai kereskedés során az arany ára enyhén emelkedett, mivel még mindig tapasztalható felfelé ívelő momentum, de a helyzet alapján úgy tűnik, hogy a piac kicsit túl van hajtva. 

A piacot több tényező is támogatja, köztük a geopolitikai feszültségek, amelyek a Oroszország és Ukrajna közötti helyzet eszkalációjával függenek össze. Emellett a Közel-Keleten is konfliktusok zajlanak, továbbá a világ központi bankjai is jelentős kamatcsökkentésekbe kezdtek. 

Rövid időn belül egy éve, hogy összegyűjtöttük az elemzők legmerészebb előrejelzéseit a sárgafém árfolyamának alakulásáról a 2024-es évben. Ezen előrejelzések között szerepel a 3000 dolláros célár, amely egyre inkább valóságnak tűnik. A jelenlegi trendek alapján elképzelhető, hogy az arany árfolyama még az idén elérheti a 3000 dolláros szintet. 

Kritikus támaszpontnál a dollár 

Az Egyesült Államok Dollárindexe (DXY) kedden kismértékben csökkent. Ennek ellenére a DXY továbbra is a pszichológiai szempontból fontos 100-as szint felett tudott maradni.  A dollár következő lépését azonban nagy bizonytalanság övezi. Érdemes lesz figyelni a piacokat a hét második felében is, hiszen fontos adatok érkeznek az Egyesült Államokból, amelyek eldönthetik a dollár és az arany sorsát is.  

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!