Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Újabb 1,5 millió tonna fenntartható kerozint vásárol az Air France-KLM

A francia-holland légiközlekedési csoport kibővítette a TotalEnergies vállalattal kötött korábbi megállapodását, ennek értelmében újabb 1,5 millió tonna fenntartható forrásból származó kerozint (SAF) vásárol 10 év alatt. Ez az Air France-KLM történetének legnagyobb egyszeri bioüzemanyag-vásárlása.

A két vállalat még a 2022-ben kötött szándéknyilatkozatot egészíti ki, amelyben 800 ezer tonna SAF vásárlásáról állapodtak meg. Az új szerződés 2035-ig akár további 1,5 millió tonna üzemanyag átvételéről szól. Célja pedig, hogy a légitársaság minél gyorsabban csökkentse környezetterhelését. Ez a fajta tüzelőanyag a teljes életciklusra vetítve akár 75-90 százalékkal képes csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást a hagyományos kerozinhoz képest.

Az előző két évben, 2022-ben és 2023-ban az Air France-KLM használta fel a legtöbb fenntartható kerozint a légiközlekedésben. A teljes SAF-gyártás 17 százaléka került a csoporthoz, amelynek célja, hogy 2030-ig a 2019-es szinthez képest egy utaskilométerre vetítve 30 százalékkal csökkentse az emissziót. Ennek érdekében az alternatív üzemanyag beszerzése mellett a flotta megújítására és a hatékonyabb üzemeltetésre is nagy hangsúlyt fektet. Valamint előírta, hogy legalább 10 százalékkal növelni kell a SAF-felhasználást.

Az Air France-KLM szigorú szabályokat vezetett be a fenntartható kerozin vásárlásával kapcsolatban. Amellett, hogy különböző szabványoknak kell megfelelnie a végterméknek, azt csak második generációs alapanyagokból finomíthatják, hogy ne veszélyeztesse az élelmiszerellátás biztonságát. Ennek megfelelően a TotalEnergies az alternatív kerozint a körforgásos gazdálkodásból származó melléktermékekből és hulladékokból állítja elő francia és egyéb európai finomítóiban. Elsősorban a Párizsból, Amszterdamból induló járatokon használják fel.

Az Air France-KLM és a TotalEnergies 10 éve dolgozik együtt

Az Air France-KLM és a TotalEnergies 10 éve dolgozik együtt. 2014-ben egy kétéves tesztsorozattal vette kezdetét a közös munka, amelynek során 78 járaton tesztelték a SAF 10 százalékos elegyítésének hatásait.

Benjamin Smith, az Air France-KLM Csoport vezérigazgatója az ügylettel kapcsolatban azt hangsúlyozta: hatalmas kihívás az emissziócsökkentéshez nélkülözhetetlen SAF beszerzése. „Ez a megállapodás is jelzi, hogy elkötelezettek vagyunk a gyártás felpörgetése mellett, hiszen csak egy szilárd lábakon álló iparág képes a légiközlekedés igényét kielégíteni, és megfelelni az energiafüggetlenséggel kapcsolatos elvárásoknak.”

Patrick Pouyanné, a TotalEnergies elnök-vezérigazgatója elmondta: „A fenntartható kerozin nemcsak a légiközlekedés, de az olajipar átalakulását és az energiaátmenetet is elősegíti, ezért minden fél nyer az ügylettel. Úttörői voltunk a SAF gyártásának az elmúlt 10 évben, biofinomítókba fektettünk be, ezt az előnyt felhasználva akarunk tovább fejlődni.”

Képek forrása: Shutterstock