Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Zelenszkij lerántja a leplet a „titkos” győzelmi tervéről? 

Zelenszkij ukrán elnök vasárnap érkezett az Egyesült Államokba, hogy bemutassa Kijev háború lezárására vonatkozó tervét. Zelenszkij a „győzelmi tervként” hivatkozott javaslatait Joe Biden amerikai elnöknek, valamint Kamala Harris alelnöknek és Donald Trump elnökjelöltnek is ismerteti. A látogatás egy intenzív harcokkal teli nyár után történik, amikor Moszkva jelentős előretörést ért el Kelet-Ukrajnában, míg Kijev továbbra is tartja az oroszországi Kurszki régió egyes részeit. 

Súlyos csapás érte Ukrajnát, itt az ideje tárgyalni? 

Az orosz csapások súlyos károkat okoztak Ukrajna energiarendszerében, jelentősen megnehezítve az ország felkészülését a közelgő télre. A több mint két éve tartó háború során számos ukrán erőmű megsemmisült vagy komoly károkat szenvedett, ami súlyos áramellátási problémákat eredményezett. A folyamatos bombázások közepette Oroszország egyre nagyobb katonai erőket vonultat fel, ami tovább fokozza az ukrán infrastruktúrára nehezedő nyomást. Mindeközben egyre több Ukrajnát támogató ország vezetője szorgalmazza a tűzszünet megkötését, mivel a konfliktus elhúzódása komoly nemzetközi aggályokat vet fel. Kérdéses, hogy megvalósulnak-e a novemberre tervezett béketárgyalások, amelyekre Oroszország részvételét is várják.  

Ukrajna – Rohamosan nő az elesettek száma 

Egy orosz légitámadás során 21-en sérültek meg Harkivban. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország csúszóbombákat használt, amelyek egy lakóépületet is eltaláltak. Pokrovszk közelében egy orosz tüzérségi támadásban két bányász meghalt, egy ember megsérült. A déli Herszon régióban legalább hatan sérültek meg orosz támadásokban.  

Noha az ukrán erők sikeresen megakadályozták az orosz hadsereg ellentámadását Kurszk megyében, a kezdeti siker okozta eufória lassan elhalványul. Az ukrán vezetés arra számított, hogy a kurszki behatolás következtében az oroszok csapatokat vonnak el Donbászból a Kurszki régió védelmére, de ez nem következett be. Jelenleg az orosz erők mindössze nyolc kilométerre állnak Pokrovszktól, amelynek elfoglalása tovább súlyosbítaná az amúgy is megviselt ukrán morált. Bár a jól megtervezett és precízen kivitelezett kurszki támadás rávilágított az orosz katonai stratégiák gyengeségeire, az ukrán fél most jelentős árat fizethet érte. 

Címlapkép forrása: Shutterstock