Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Az EU megsegítené a kárt szenvedett gazdákat

Az Európai Bizottság több mint 119 millió euró pénzügyi hozzájárulást javasolt hétfőn Bulgária, Németország, Észtország, Olaszország és Románia mezőgazdaságai számára, amelyek súlyosan megérezték az idén tavasszal és nyáron a szélsőséges időjárási jelenségeket.

A brüsszeli közlemény szerint a tervezett, összesen 119,7 millió eurónyi támogatásból a testület 10,9 millió eurót juttatna Bulgáriának. 46,5 millió eurót Németországnak, 3,3 millió eurót Észtországnak, 37,4 millió eurót Olaszországnak, és 21,6 millió eurót Romániának. Az összeget az Európai Unió mezőgazdasági támogatási rendszeréből (KAP) bocsátanák az érintett tagországok rendelkezésére. Azokhoz a gazdákhoz jutna, akik elvesztették termékeik, így az ebből származó jövedelem egy részét. Amennyiben a javaslatot jóváhagyják, az egyes országok hatóságainak 2025. április 30-ig kell elosztaniuk a támogatásokat.

Az érintett tagállamoknak idén december 31-ig kell tájékoztatniuk az Európai Bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, a többi között az egyedi támogatás odaítélésének meghatározására használt feltételekről, illetve az intézkedés várható hatásáról. A Bizottság javaslatát valamennyi tagállammal megvitatják, mielőtt a mezőgazdasági piacok közös szervezésével foglalkozó bizottság október 7-i ülésén döntenének a jóváhagyásáról. Janusz Wojciechowski uniós mezőgazdasági biztos kiemelte: a mezőgazdászok „nincsenek egyedül a klímaváltozás elleni harcban”, számíthatnak az Európai Bizottság támogatására gazdaságuk és családjuk védelmében, valamint a jövőbeni kihívásokhoz történő alkalmazkodásban is.

Képek: Shutterstock