Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Rögös út vezethet az új, 5%-os önkéntes kamatplafonig

Nagy Márton, az NGM minisztere és a Bankszövetség közötti megbeszélésen a miniszter által felvetett új, 5%-os önkéntes kamatplafon kapcsán sok kérdés merül fel. Az egyik oldalról nagyon vonzó lehet az ügyfeleknek a kedvezőbb hitelfelvételi lehetőség, míg a másik oldalon az ingatlanár-emelkedés és az ajánlásnak megfelelni képes bankok száma bizonytalaníthatja el az ügyfeleket.
 
A Credipass szakértői szerint a Nagy Márton javaslata alapján megvalósuló kamatcsökkentés élénkítheti a lakáscélú hitelezést. Ez így további segítséget nyújthat az otthonteremtésben a lakosság számára. Ennek sikerességéhez a banki partnerek érdekeltségének és lehetőségeinek növelése, továbbá a referenciahozamok további csökkenése is szükséges lehet. Így több hónapos egyeztetési folyamatot vetít előre.  

Vonzó lehet az alacsonyabb kamatszintnek köszönhető kedvezőbb hitelfelvételi lehetőség

Az ügyfelek számára egyrészről vonzó lehet az alacsonyabb kamatszintnek köszönhető kedvezőbb hitelfelvételi lehetőség, valamint a futamidő alatt megspórolt összeg. Ugyanakkor az idei év első két negyedévében az ingatlanos árindexek folyamatos emelkedést mutatnak. Ez a trend a Duna House és a Credipass várakozásai szerint az év végéig és várhatóan a 2025-ös évben is kitart majd. Így könnyen elképzelhető, hogy a kedvezményesebb kamatozású hitelfelvételi lehetőség nyújtotta előnyöket az addig bekövetkező árnövekedés akár teljesen elporlasztja majd. Az is további bizonytalanságot jelent, hogy az 5%-os érték jelenleg alacsonyabb a referenciahozamnak tekinthető BIRS-nél, ami 5.8% környékén tartózkodik. Ehhez viszonyítva az új kamatszint vesztéséget jelent a bankszektornak. De ezt a veszteséget csökkenti, hogy a nagymértékű bankbetétállományra elhanyagolható mértékben fizetnek kamatot a bankok. A helyzet összetett és sok egyéb jelentős tényező miatt is nagy a bizonytalanság. Melyik banki szereplők és milyen mértékben tesznek majd eleget az NGM javaslatának?
 
Ha azonban megvalósul a miniszer által javasolt, 5%-os önkéntes kamatplafon, akkor a jelenleginél összességében akár 4 millió forinttal (ez havonta nagyságrendileg 17 ezer forintos spórolást jelent) kedvezőbb feltételekkel biztosítható majd hitel a családoknak. A Credipass szakértőinek számításai szerint a mai, átlagos lakáshitel összeget (20 millió forint) vizsgálva 20 éves futamidővel, a jelenlegi átlagkamaton (6,5%) felvett hitel havi törlesztőrészlete 149 115 Ft-os terhet jelent a családoknak. Ugyanez az új intézkedés következtében, 5%-os kamatszinttel számolva 131 991 Ft-os havi törlesztőt eredményezne. 

Borítókép forrása: Shutterstock