Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Üzemanyagárak – éles fordulat következhet be 

Az elmúlt hetekben kedvezően alakultak a hazai üzemanyagárak, hiszen a többszöri árcsökkentés eredményeként az átlagárak jelentősen a kritikus 600 forintos szint alá estek. Azonban a kedvező tendencia a múlt héten megtorpant. A holtankoljak.hu információi szerint múlt hét szombaton már nem folytatódott az árak csökkenése, és a következő héten többször is drágulásra figyelmeztettek az elemzők. Kedden kisebb áremelkedés történt, amelyet csütörtökön újabb drágulás követett. A hétvége sem hozott jó híreket. Bejelentették, hogy a 95-ös benzin nagykereskedelmi ára bruttó 4 forinttal emelkedik. Ezzel szemben a gázolaj beszerzési ára a héten már nem változott. Amennyiben ez az emelés teljes mértékben megjelenik a benzinkutakon, a hétfőtől várható átlagos üzemanyagárak a következők lesznek: a 95-ös benzin 590 Ft/liter, míg a gázolaj ára 589 Ft/liter. 

Az emelkedő olajárak miatt lesz ismét 650 forint a benzin? 

Április közepén a Brent típusú olaj ára még 90 dollár körül mozgott, ám azóta több mint 20 dollárt zuhant. Így éles árfolyamváltozás következett be, amely 2021 óta nem látott mélységekbe lökte az árakat. Az olajpiac most ismét felfelé ível. Az Izrael és az iráni támogatású Hezbollah között növekvő feszültségek fokozzák a piaci bizonytalanságot. A kőolajárak emelkedésének további támaszt ad az is, hogy az amerikai olajtartalékok az elmúlt héten 1,6 millió hordóval csökkentek. 

Yoav Gallant izraeli védelmi miniszter szerdán bejelentette, hogy Izrael figyelme a Gázai övezetből északra, Libanon határára irányul, ahol 60 000 izraeli lakost evakuáltak. Ez az új fejlemény egy újabb szakaszát jelentheti a háborúnak. Olajpiaci szakértők már hónapok óta figyelmeztetnek arra, hogy egy teljes körű háború Izrael és a Hezbollah között közvetlen iráni beavatkozást hozhat magával. Irán, mint az OPEC egyik kulcsfontosságú tagja. Ezért létfontosságú szerepet játszik a közel-keleti kőolajkínálatban, és egy szélesebb regionális konfliktus jelentős fennakadásokat okozhat az olaj piacán. Ugyanakkor Kína gyenge kereslete fékezi az olajárak további növekedését. A világ egyik legnagyobb olajfogyasztója, Kína, az idei évben a vártnál alacsonyabb keresletnövekedést produkált, ami enyhítette az árak robbanásszerű növekedését. 

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!