Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

OPUS – megtörtént az indexbe kerülés, 5 milliárdos zárókötés!

Ahogyan arról augusztus végén beszámoltunk, az OPUS Nyrt. az FTSE 3 indexébe is bekerült szeptember 20. napjától. Mindez azt jelenti, hogy bizonyos, az indexet követő befektetési alapoknak be kell szerezniük a részvényt az index mögé olyan arányban, ahogyan az indexben szerepel.

A JP Morgan akkori kalkulációja szerint az OPUS bekerülése az indexekbe 12,748 millió darab OPUS részvényre jelenthetett vételi keresletet a befektetési alapok részéről. Ez a bet.hu oldalán elérhető közkézhányad-kapitalizáció 4,6 %-a, ami mindenképpen kiemelkedően jelentős tétel.

Az FTSE átsúlyozás a mai nap zárószakaszában igen látványosan ment végbe. A zárószakasz előtt az utolsó kötési árfolyam 481,5 forint volt az OPUS esetében, majd pedig a 17:00 és 17:05 közötti időszakban összesen több millió darabos ajánlatok kerültek a könyvbe. Végül 488,5 forinton zárt a papír, közel 11 millió darab OPUS részvény cserélt gazdát a záróban. A zárókötés után látható volt, hogy körülbelül 2,4 millió darab részvény maradt még bent a vételi oldalon a 488,5 forintos árfolyamon, de ez a vételi ajánlat végül visszavonásra került.

A jelen cikkben leírt információk, elemzések a szerző magánvéleményét tükrözik. A jelen cikkben leírtak nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást. Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen cikk nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!