Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Ezekre a tünetekre kell figyelni, hogy azonosítsuk a szorongás állapotát

Nagyon sokat költünk alapesetben az egészségünkre, ami a pénzügyi tervek szerves részét képezi. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a megfelelő tápanyagokkal ellássuk a szervezetünket. Ettől függetlenül akadnak olyan kihívások, amiket nem tudunk ütemezni pénzügyileg sem.

Ezek pedig a hirtelen fellépő esetek, ami megkeseríthetik a mindennapjainkat. A Tudatosság Klub és a mentális szakértők szerint is a szorongás tünetei nagyon változatosak lehetnek, ám felismerhetőek egy kis tudatossággal.

Ahhoz, hogy a megfelelő lépéseket megtehessük annak érdekében, hogy az anyagi stratégia része lehessen a szorongás kezelése, muszáj detektálni a jeleket. Csak így lehet felvenni a harcot az állapot ellen.

A tünetek két nagy csoportja

Meglehetősen széles körű jeleket küld a szervezetünk akkor, amikor a szorongás megmutatja magát. Ezeket pedig két nagy csoportba sorolhatjuk. Az egyik kategória az akut tünetek halmazát jelenti, amik rövid ideig tartanak és egy aktív stresszválasz eredményei.

A krónikus esetek indikátora szintén a stressz, de egy kicsit másként, mert ez már a tartósan stresszes állapot következménye. Ilyenkor a stresszhormonok felelősek azért, hogy a test folyamatos stimulációt kapjon. Azért rosszabb helyzet, mert a tünetek tovább állnak fenn és nehezebben is múlnak el.

A gyakori jeleket pedig a heves szívdobogás, a mellkasi fájdalom és a szédülés is szemléltetheti. Emellett pedig felléphet izomgyengeség, zsibbadás és gyenge végtagok érzése is. A remegés, a krónikus fájdalom, a hátfájás és a torokban érzett gombóc is árulkodhat a szorongás jelenlétéről.

Aktív stresszválasz mint lehetséges tünet

Szorongásos tüneteknek nevezik a mentális szakemberek a test által adott stresszválaszt, ami sokféleképpen hathat a szervezetre. Ilyen reakció lehet a szapora pulzus, amit gyors szívverésként érzékelünk, vagy a felgyorsult légzés is, amit fulladásos élményként élünk meg.

Az izomfeszültség fokozódásával következik be a remegés. Minden ilyen reakció a szervezetben a tomboló stresszhormonoknak köszönhető, amire a test ebben a formában reagál. Így alakul ki az a stresszválasz, ami a szorongás tipikus tünetegyüttese. Ez általában rövidebb idő alatt elmúlik és nem olyan súlyos állapotot jelent.

Túlzott stimuláció eredménye

A fent említett stresszválaszoknak a ritka megjelenése lehetőséget ad a szervezetnek arra, hogy gyorsabban regenerálódhasson. Így sokkal könnyebben visszatérhet a testünk a normális állapotába, ami kevésbé megterhelő.

Azokban az esetekben viszont, amikor gyakrabban előfordulnak és tartósabban fennállnak, már jelentősen nehezebb a helyreállítás. Ezt jelenti az a meghatározás, ami a túlzott stimuláció. Az is könnyen előfordulhat, hogy ennek hatására a szervezet állandó készenlétben áll.

A Tudatosság Klub meditációs hangterápiája sokat segíthet ezeknek a leküzdésében, így akár 7 perc alatt lecsillapítható a szorongó elme. Ez pedig a speciális agyszinkronizáló hangtechnológiának köszönhető.