Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Létfontosságú kiegészítők motorozáshoz

Aki a motorozást választja hobbijának, vagy akár csak utazási formának, annak számolnia kell egy nagyobb összegű kezdeti beruházással. Ez magában foglalja magának a motornak a vételárát, illetve egy komplett felszerelés elemeit, amik elengedhetetlenek a biztonságos és komfortos kétkerekezéshez.

A Szallerbeck Motornál kapható kiegészítők olyan praktikus termékek, mint például a füldugó, ami sokaknak először eszébe sem jut, hogy szükség lenne rá, pedig rendkívül fontos szerepet tölt be.

Miért van szükség füldugóra?

A korszerű, professzionális sisakok úgy lettek kifejlesztve, hogy azok csökkentsék a motorost érő zajhatásokat, azonban komolyabb sebesség mellett ez nem mindig jelent elegendő védelmet.

120 kilométer/órás sebességnél a szél által generált zaj eléri a 98 decibeles szintet, ami már súlyos halláskárosító hatással bír. A motorozás közbeni folyamatos zaj nem csupán hallásunkra lehet veszélyes, hanem koncentrációs zavarokat és fáradtságot is előidézhet, ezek pedig életveszélyes helyzeteket teremthetnek az utakon.

Egy jól kiválasztott füldugó segítségével a motorozás utáni fülzúgást is elfelejthetjük.

A halláskárosodást minden esetben érdemes megelőzni, hiszen ha megtörtént a baj, utána már sokkal nehezebb és költségesebb orvosolni a problémát.

Füldugók fajtái

A füldugók különböző anyagok felhasználásával készülnek, amik más és más tulajdonságokkal rendelkeznek. Nehéz egyértelműen megmondani, hogy melyik a legjobb, sokszor egyéni preferenciákon múlik a választás.

  • Szivacsból készült füldugók: ezek a legegyszerűbb és legolcsóbb típusok. Könnyen hozzájuk lehet férni. Rugalmas anyagból készülnek, így egyszerűen alkalmazhatóak. Ugyanakkor nem mindig illeszkednek tökéletesen, ez pedig a hatékony hangszigetelés rovására megy.
  • Viaszból készült füldugók: a viasz sajátos tulajdonságának köszönhetően, hő hatására formálódik az emberi fülben, így sokkal jobban képes felvenni a kívánt formát, a tökéletes illeszkedés érdekében. Ezáltal hatékonyabb hangszigetelők, mint a szivacsból készült modellek, de sokan kényelmetlennek tartják őket.
  • Szilikonból készült füldugók: a szilikon füldugók könnyen alkalmazhatóak, rugalmasak és remekül illeszkednek a fül formájához. Ebből is léteznek különböző típusok, így előfordulhat, hogy nem elsőre találjuk meg a számunkra ideális terméket.

Speciálisan motorosoknak kifejlesztett füldugók

Motorozás közben (nem meglepő módon) ezek teszik a legjobb szolgálatot. Az áruk magasabb lehet, mint a hagyományos füldugóké, de cserébe tényleg azt nyújtják, amire egy motorosnak szüksége van. Remekül illeszkednek, tökéletesen hangszigetelnek, és rázós úton, hirtelen irányváltásoknál vagy fékezéseknél sem mozdulnak el.

Egyes modellek speciális zajszűrő rendszerrel rendelkeznek, ami bizonyos hangokat beenged, de a folyamatos halláskárosító zajoktól óvja viselőjét.