Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

Spanyolországban lassult az infláció

Spanyolországban a fogyasztói árak éves növekedése 2,2 százalékra, több mint egyéves mélypontra lassult augusztusban az előző havi 2,8 százalékot követően. Közölte a spanyol statisztikai hivatal (Instituto Nacional de Estadística – INE) csütörtökön előzetes adatai alapján.

Az elemzői konszenzusban 2,4 százalék szerepelt augusztusra. Az augusztusi éves infláció 2023 júniusa óta a legalacsonyabb volt. Az éves infláció mérséklődéséhez elsősorban az járult hozzá, hogy az üzemanyagok, valamint az élelmiszerek és alkoholmentes italok ára egyaránt csökkent éves összevetésben augusztusban. Havi bázison nem változtak a fogyasztói árak augusztusban a 0,5 százalékos júliusi csökkenés után.

befektetés hozam

Az elemzők ezzel szemben 0,1 százalékos havi növekedésre számítottak augusztusra. Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított éves maginfláció az előző havi 2,8 százalékról 2,7 százalékra, 2022 januárja óta a legalacsonyabbra csökkent augusztusban. Az uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) éves növekedési üteme az előző havi 2,9 százalék után 2,4 százalék volt augusztusban, havi szinten pedig stagnálást jegyeztek fel az előző havi 0,7 százalékos csökkenést követően.

Képek forrása: Shutterstock