Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 20

A vártnál jelentősebben lassult a német infláció

Az elemzők által vártnál jelentősebben lassult a németországi infláció augusztusban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis előzetes adatokon alapuló csütörtöki jelentése szerint.

Augusztusban a fogyasztói árindex 1,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az augusztusi éves infláció 2021 márciusa óta a legalacsonyabb volt. Egy hónappal korábban, júliusban 2,3 százalékon állt az infláció Németországban. Az elemzői konszenzusban 2,1 százalékos adat szerepelt augusztusra. Havi bázison 0,1 százalékkal csökkent a fogyasztói árindex augusztusban, szemben az elemzők által várt 0,1 százalékos növekedéssel. Egy hónappal korábban, júliusban 0,3 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex havi összevetésben.

Németországban az energiaárak 5,1 százalékkal estek augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, miután júliusban jóval kisebb mértékben, 1,7 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az élelmiszerárak gyorsuló ütemben, 1,5 százalékkal emelkedtek éves bázison a júliusi 1,3 százalékos drágulást követően.

A szolgáltatások ára júliusban és augusztusban egyaránt 3,9 százalékkal nőtt. Az energiaárak és élelmiszerárak nélkül számított éves maginfláció a júliusi 2,9 százalék után 2,8 százalékon állt augusztusban. Ugyancsak előzetes adatok szerint az uniós összehasonlítási célokra kalkulált HICP harmonizált fogyasztói árindex augusztusban éves bázison 2,0 százalékra, 2021 márciusa óta a legalacsonyabbra csökkent a júliusi 2,6 százalékról, havi bázison pedig 0,2 százalékos csökkenést jegyeztek a júliusban regisztrált 0,5 százalékos emelkedést követően.