2024 december 26

Fókuszban a mediterrán diéta 

A mediterrán diétát és elterjedését a Földközi-tenger országainak ételkészítési szokásaihoz, ízeihez és életformájához köthetjük. Olaszország, Spanyolország, Görögország, Franciaország konyháiból ismerhetjük. A mediterrán éghajlat lakói bizonyos kutatások szerint sokkal egészségesebbek, és ellenállóbbak egyes betegségekkel szemben.

A húsféléket is alapanyagként használja kis mennyiségben ez a diéta, de lényegében zöldségalapú. Kifejezetten fontos, hogy egy étrend kiegyensúlyozott legyen és színes. Tartalmazzon megfelelő mértékű rostot, fehérjét, szénhidrátot és zsírforrást. Szinte teljesen hozzáadott cukor- és feldolgozott élelmiszermentes.

A mediterrán diéta alkalmazása kiváltképp ajánlott azoknak, akik jó közérzettel szeretnének egészségesek maradni. A Jófalat ebédházhozszállító cég kínálatából pénztárcabarát módon rendelhetünk gazdag ízkombinációjú ételeket.

Lényeges az is, hogy étkezés közben nyugodt létkört teremtsünk, az ételt szinte pépesre rágjuk meg. Használjunk sok-sok zöldfűszert! Fontos, hogy pihenjünk eleget, a minőségi alvás elengedhetetlen. A testmozgásról se feledkezzünk meg!

Amit a mediterrán diétában fogyaszthatunk

A diéta alapja a rengeteg zöldség- és gyümölcsbevitel. Rengeteg hüvelyes, és sokféle hal segíti, hogy megfelelő mennyiségű fehérje jusson a szervezetünkbe. Az olajos magvak használata elengedhetetlen, a gabonafélékből pedig a teljes kiőrlésűt részesíti előnyben. Legfőbb zsiradéka az extra szűz olívaolaj. Szárnyas húsokat, tejtermékeket és a tojást ritkábban fogyasszunk!

Az olívaolaj jelentős szerepét az adja, hogy magas telítetlen zsírsav-tartalommal rendelkezik, csökkenti a koleszterinszintet és a gyulladásokat is. A tengeri halak omega-3 zsírsavtartalma kiemelkedő, egészségmegőrző hatása kimagasló.

Amit érdemes mérsékelni az étrendben

Alkoholfogyasztást mindenképpen érdemes csökkenteni, vagy teljesen elhagyni. A feldolgozott élelmiszerek és a hozzáadott cukrok túlzott fogyasztása növeli bizonyos betegségek kialakulásának esélyét, kerüljük, amennyire lehet. Mérsékeljük a só mennyiségét is!

A szőlő szerepe a diétában

A mediterrán területeken már az ókorban jelentős szőlőtermesztés folyt. A szőlő vitamin-, nyomelem- és ásványianyag-tartalma magas. Többek között kálium, szelén, vas, réz mangán, K-vitamin, C- és E-vitamin található meg ebben a gyümölcsben. Antioxidánsokban, flavonoidokban igen gazdag.

A szőlő héja, húsa és magja is kifejezetten értékes. Számos betegség megelőzésében játszik fontos szerepet. A bogyók színe egészen a zöldes, sárgás színezetektől a rózsaszínen, piroson át a kékig, liláig terjed. A szőlő nagyszerű gyümölcs, tegyük a diétánk szereplőjévé!

Költséghatékonyság a mediterrán diétában

Próbálja ki ön is az egészséges mediterrán diétát, merüljön el a Jófalat ebédházhozszállító cég választékában! Anyagilag is kedvezőbben jár, hiszen díjmentes a házhozszállítás. Budapest és környéki településeken rendelhet a napi, a diétás és a mentes menük közül is.