Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

A hőlégballonos sétarepülés menete

Hőlégballonnal repülni izgalmas és csábító kaland. Ha még egyáltalán nem repültünk így, akkor viszont egy sor kérdés merülhet fel bennünk, melyek elbizonytalaníthatnak minket. Ezért most megpróbáljuk összeszedni a legfontosabb tudnivalókat arról, hogyan is zajlik egy ilyen sétarepülés.

A találkozási pont

A nulladik lépést természetesen a jegyünk megvásárlása jelenti, ami azt jelenti, hogy kapunk egy beszállókártyát, mely egy évig érvényes. Ennek ára változó lehet attól függően, hogy pontosan milyen típusú sétarepülésen akarunk részt venni.

A találkozási pont az a hely, ahol a sétarepülésre jelentkezők találkoznak a program szervezőivel. Innen közösen folytatják útjukat a felszállóhelyig. A Goballoonnal már Szeged környékén is lehetőség van arra, hogy a magasból csodáljuk meg a szépséges alföldi tájat.

Később, ha az eseménynek vége van, a szervezők gondoskodnak róla, hogy ide, a találkozási pontra juttassanak vissza mindenkit. A találkozási pont alkalmas arra, hogy az érkezők leparkoljanak autóikkal, hogy a csapatbusszal aztán mindenki együtt folytassa útját az új kalandok felé.

Felszállás előtt

Az előkészítési munkálatok nagyjából fél órát vesznek igénybe. Ebbe beletartozik egy biztonsági eligazítás is, melynek során a pilóta ismerteti a szabályokat, melyeket a repülés során mindenkinek kötelezően be kell tartania.

A pilóta felel mindenki épségéért, biztonságáért, ezért mindenben az ő szava dönt. Ha például az időjárás nem alkalmas a repülésre, a program elhalasztását ő fogja kimondani. 

Ha megvolt az eligazítás, előkészítik a hőlégballont a felszállásra, majd a pilóta megadja a várva várt engedélyt a beszállásra.

Fent a magasban

Ez a program legizgalmasabb része, mely körülbelül 50-70 perc időtartamot tölt ki. Ezen idő alatt bőven van lehetőségünk megcsodálni az alattunk elterülő tájat. Minden repülés egy kicsit más, hiszen a hőlégballon csak korlátozottan irányítható, útvonalát alapvetően a szél iránya határozza meg. Éppen ezért minden egyes felszállás egy új és megismételhetetlen élmény kezdete.

A leszállás és utómunkálatok

A leszállás is önmagában egy izgalmas esemény. Egyrészt sosem tudhatjuk pontosan, hol is fog földet érni a ballonunk. Másrészt mivel a szél irányítja a járművünket, a földet érés lehet teljesen sima és zökkenőmentes is, de ugyanígy előfordulhat az is, hogy kissé megdől a ballon landolás közben. Mindenképp megéri már csak ezért az élményért is részt venni egy ilyen utazáson!

A sikeres földet érés után egy kis ünneplés következik, amelynek keretei között pezsgővel koccintunk a nagy kalandra, majd átadják a résztvevőknek az emléklapot, mely örökké megőrzi a nagy napot, amikor a fellegekkel felett szállhattunk. A hőlégballonos utazás tehát egy életre szóló élményt jelent, melyre mindenképpen érdemes rászánni az időnket.