Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Figyelem – Különösen fontos adatok érkeznek a héten!

s adatok ér

 -A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig közli egyebek mellett a júniusi kereseti adatokat és a turisztikai szálláshelyek júliusi forgalmát is.

Hétfőn hozza nyilvánosságra a keresetek júniusi statisztikáit a KSH. Májusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 652 000, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 448 700 forint volt. A bruttó átlagkereset 14,8, a nettó átlagkereset 14,6, a reálkereset 10,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart.

A legutóbbi, júliusi ülésen a testület 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben vitte lejjebb. A kamatfolyosó alsó széle, az egynapos (O/N) betéti kamat 5,75 százalék, felső széle, az egynapos (O/N) hitel kamata 7,75 százalék.

Ínflációs cél

A szigorú monetáris politika továbbra is kulcs a pénzpiaci stabilitás fenntartásához és az inflációs cél fenntartható eléréséhez – mondta Virág Barnabás, az MNB alelnöke a kamatdöntést követő online sajtótájékoztatón. Még egy-két kamatcsökkentést nevezett reálisnak az idén, az év végére 6,25-6,5 százalékos alapkamatot vár. Csütörtökön ismerteti a KSH a turisztikai szálláshelyek júliusi forgalmát. Júniusban a turisztikai (kereskedelmi, magán- és egyéb) szálláshelyeken 1,8 millió vendég csaknem 4,2 millió vendégéjszakát töltött el.

A vendégek száma 11, a vendégéjszakáké 3,1 százalékkal volt nagyobb az egy évvel korábbinál. Január és június között a belföldi vendégek által a turisztikai szálláshelyeken eltöltött éjszakák száma 3, a külföldieké 12 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Júniusban a turisztikai szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 95 milliárd forint volt, folyó áron 14 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Pénteken teszi közzé a statisztikai hivatal az ipari termelői árak júliusi alakulását. Júniusban az ipari termelői árak átlagosan 2,7 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbiaknál. A belföldi értékesítés árai 0,2 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítéséi 4,2 százalékkal nőttek.

Ipari termelői árak

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 1,2, az exportértékesítési árak 1,7 százalékkal emelkedtek, így az ipari termelői árak összességében 1,5 százalékkal voltak magasabbak. Idén január-júniusban éves összevetésben a belföldi értékesítés árai 4,6, az exportértékesítéséi 1 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak összességében 2,3 százalékkal voltak alacsonyabbak. A KSH szintén pénteken közli a szolgáltatások külkereskedelmi forgalmának második negyedévi alakulását. Az első negyedévben a szolgáltatások euróban számított exportja és importja egyaránt 3,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest -ismertette a távirati iroda.

Az aktívum 2,4 milliárd eurót ért el, 83 millió euróval többet az előző év azonos időszakinál. Az előző negyedévhez képest az export 8,7, az import 8,9 százalékkal csökkent, a többlet 217 millió euróval mérséklődött.