Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Tüdőrák elleni vakcina: Magyarországon is elindult a tesztelés

Forradalmi áttörés a rákkezelésben: Elindult a világ első tüdőrák elleni vakcina klinikai tesztelése

A világon először indítottak el egy olyan klinikai vizsgálatot, amely a tüdőrák elleni vakcina hatékonyságát teszteli. Az mRNS-alapú tüdőrák elleni vakcina, amelyet a BioNTech fejlesztett ki, reményt adhat a betegek ezreinek, különösen azoknak, akik a betegség előrehaladott stádiumában szenvednek. A tesztek hét országban, köztük Magyarországon is zajlanak.

Egy új remény a rákbetegek számára a tüdőrák elleni vakcina

A tüdőrák az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb ráktípus, amely évente közel 1,8 millió ember halálát okozza világszerte. A betegség különösen veszélyes a késői stádiumban, amikor a túlélési esélyek drámaian csökkennek. Ezen a ponton válhat kulcsfontosságúvá az új BNT116 vakcina, amelyet a nem kissejtes tüdőrák (NSCLC) kezelésére fejlesztettek ki – ez a tüdőrák leggyakoribb formája.

Az mRNS-technológia ereje

Az oltás a Covid-19 vakcinákhoz hasonlóan hírvivő RNS-en (mRNS-en) alapul. Az mRNS-vakcinák működési elve, hogy specifikus tumormarkereket juttatnak a szervezetbe, amelyek alapján az immunrendszer felismeri a rákos sejteket és elpusztítja azokat. A cél az, hogy az egészséges sejtek károsítása nélkül erősítsék a beteg immunválaszát, amely küzdeni tud a rák ellen. Ez jelentős különbség a jelenlegi kemoterápiás kezelésekkel szemben, amelyek nem válogatnak a beteg és az egészséges sejtek között, és komoly mellékhatásokkal járhatnak. A tüdőrák elleni vakcina ezzel szemben specifikus célt követ.

Klinikai vizsgálatok hét országban

A humán klinikai vizsgálat első fázisa hét ország 34 kutatóhelyén indult el: az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Németországban, Magyarországon, Lengyelországban, Spanyolországban és Törökországban. Összesen 130 páciens vesz részt a tesztekben, akik között korai stádiumban diagnosztizált, műtét vagy sugárterápia előtt álló betegek, valamint előrehaladott állapotú páciensek is vannak. Remélhetőleg, a tüdőrák elleni vakcina pozitív eredményeket mutat majd.

Siow Ming Lee professzor, a University College London Hospitals NHS Foundation Trust onkológus tanácsadója, aki az Egyesült Királyságban zajló klinikai vizsgálatokat vezeti, optimista az új kezelés jövőjét illetően. „Most lépünk be az mRNS-alapú immunterápiás klinikai vizsgálatoknak ebbe az izgalmas új időszakába, amely a tüdőrák elleni vakcina tesztelését jelenti” – mondta a professzor. Hozzátette, hogy ez a technológia a rákkezelések következő nagy állomása lehet, és egyszerűen kivitelezhető, specifikus antigének kiválasztásával ösztönözheti a szervezetet a rákos sejtek elleni küzdelemre.

A jövőbe vezető út

Az mRNS-vakcinák már bizonyították hatékonyságukat a világjárvány alatt, és most egy újabb, még jelentősebb küldetésre vállalkoznak: a rák elleni küzdelemre. Ha a BNT116 vakcina, amely a tüdőrák elleni vakcina egyik típusaként ismeretes, sikeresnek bizonyul a klinikai vizsgálatok során, az nemcsak a tüdőrák, hanem más ráktípusok kezelésében is forradalmi változást hozhat.

A következő évek kulcsfontosságúak lesznek a vakcina hatékonyságának és biztonságosságának bizonyításában, és ha minden a tervek szerint halad, a jövőben számos rákbeteg élete változhat meg gyökeresen ennek a technológiának köszönhetően. A tüdőrák elleni vakcina reményt adhat sokaknak. (ORIGO)