Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Tovább terjed a majomhimlő az európaiakon

Thaiföldi egészségügyi hatóságok nemrégiben megerősítették, hogy az országban azonosított legújabb majomhimlő eset az 1b kládba tartozó törzs fertőzésének következménye.

Ez az eset különös figyelmet érdemel, mivel csupán a második alkalom, hogy ezt a variánst Afrikán kívül észlelték. A fertőzést egy európai férfiban mutatták ki, aki a múlt héten érkezett Thaiföldre, miután egy afrikai országban járt, ahol a majomhimlő már elterjedt.

A fertőzött személy egy 66 éves európai férfi, aki egy meg nem nevezett közel-keleti országon keresztül utazott Thaiföldre. A helyi járványügyi minisztérium főigazgatója a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta: „A vizsgálati eredmények megerősítik, hogy a férfi a majomhimlő 1b kládba tartozó törzsével fertőzött, ami Thaiföldön az első ilyen eset, azonban feltételezhető, hogy a férfi egy endémiás afrikai országban kapta el a vírust.”

A hatóságok az esetet követően azonnal elrendelték a kontaktkutatást, de eddig nem találtak más helyi fertőzést. A majomhimlő 1b klád különösen aggasztja a nemzetközi közösséget, mivel a vírus könnyen terjed a mindennapi érintkezések során. Az 1b klád először Svédországban jelent meg Európában, ami arra utal, hogy a majomhimlő járvány kiterjedhet az afrikai kontinensen kívül is.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a majomhimlő új variánsának felbukkanása után nemzetközi közegészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Thaiföldön 2022 óta már több mint 800 esetben diagnosztizálták a majomhimlő mpox 2-es kládjába tartozó változatát, de az 1-es vagy az 1b klád azonosítása most először történt meg az országban.

WHO: A majomhimlő nem olyan, mint a COVID

Az Egészségügyi Világszervezet egyik tisztviselője kedden hangsúlyozta, hogy az mpox, függetlenül attól, hogy az új vagy a régi törzsről van szó, nem az új COVID, mivel a hatóságok tudják, hogyan lehet megfékezni a terjedését.

„Az mpox ellen közösen tudunk és kell fellépnünk” – mondta Hans Kluge, a WHO európai regionális igazgatója az ENSZ sajtótájékoztatóján.

„Úgy döntünk tehát, hogy létrehozzuk a rendszereket az mpox globális megfékezésére és felszámolására? Vagy belépünk a pánik és az elhanyagolás újabb ciklusába? Az, hogy most és az elkövetkező években hogyan reagálunk, kritikus próbatétel lesz Európa és a világ számára” – tette hozzá.

A himlő, egy vírusfertőzés, amely gennyes elváltozásokat és influenzaszerű tüneteket okoz, általában enyhe lefolyású, de halálos kimenetelű lehet.

Az 1b kládba tartozó változat világszerte aggodalmat keltett, mivel úgy tűnik, hogy a rutinszerű szoros érintkezés révén könnyebben terjed.

A múlt héten Svédországban megerősítették a variáns egy esetét, és összefüggésbe hozták az Afrikában növekvő járvánnyal, ami az első jele a kontinensen kívüli terjedésének. A WHO az új variáns azonosítása után a betegség közelmúltbeli kitörését nemzetközi aggodalomra okot adó közegészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította.

Forrás: Reuters