Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 21

Lezuhant egy orosz atombombázó

Az ukrán hadsereg közölte, hogy áprilisban lelőtt egy orosz Tu-22M3 nagy hatótávolságú bombázót. Oroszország most újabb értékes repülőt veszített el.

Oroszország: újabb bombázó zuhant le

Ez másik jelentős veszteség az orosz fegyveres erők számára. Lezuhant egy Tu-22M3-as közepes hatótávolságú bombázó Szibéria felett. Erről a TASSZ állami hírügynökség számolt be. A szuperszonikus bombázó rutinrepülés közben egy lakatlan területre zuhant Irkutszk közelében. A legénység az ejtőernyővel ki tudta menteni magát, de a gép roncssá vált. Az incidens oka a négyüléses bombázó műszaki hibája volt.

Az ilyen cirkálórakéták és bombázók kombinációja lehetővé teszi az orosz hadsereg számára, hogy olyan biztonságos stratégiát kövessen, amelyben maguk a repülőgépek az ukrán légvédelem hatókörén kívül maradnak, és nem repülnek át egyetlen ellenséges terület felett sem – ismertete a spiegel.de hírportál.

Éppen idén tavasszal egy ilyen bombázó zuhant le Sztavropol Krasznogvardeszkij kerületében. Akkor Ukrajna azt állította, hogy a gépet lelőtték, míg Oroszország szerit műszaki hiba okota a gép lezuhanását. A Sztavropol régió az Észak-Kaukázusban, Grúzia határán található. Az információkat nem lehetett független módon ellenőrizni. Ukrajna korábban is állított valami olyat, hogy állítólag Novgorod közelében is lelőttek egy repülőgépet.

A Tu-22-esek fontosak az orosz rakétatámadásokban

Ukrajna szerint Oroszország a Tu-22M-et használja az ukrán városokra kilőtt rakétákhoz. A NATO-nál „visszatüzelésként” is ismertek a gépek, amelyek több mint 2300 kilométeres óránkénti sebességet érhetnek el, nagy távolságokat tesznek meg, és nagy hatótávolságú irányított rakétákat vagy bombákat dobnak le. A gép képes lehet a Kinschal hiperszonikus rakéta szállítására is. A modell először az 1960-as években készült.