Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Őrizetbe vették Kiss Lászlót Óbuda polgármesterét

Sajtóinformációk szerint házkutatást tartottak Kiss László óbudai polgármesternél. A Központi Nyomozó Főügyészség összehangolt nyomozási cselekményeket hajtott végre. A kerületvezető ügyvédje lapunknak megerősítette: őrizetbe vették Kiss Lászlót.

A Demokratikus Koalíció politikusa a június 9-i választáson a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd – Zöldek, az LMP és a Jobbik támogatásával nyerte el újra a polgármesteri pozíciót. A lap kereste a Központi Nyomozó Főügyészséget, ahonnan sikerült megtudni, hogy arról az óbudai korrupciós ügyről van szó, amellyel kapcsolatban korábban őrizetbe vették Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi – két, reklámtevékenységet folytató gazdasági társaság ügyvezetőjeként – cégei felhasználásával több mint százmillió forintot fizetett az alpolgármesternek azért, hogy hivatali helyzetét felhasználva közbenjárjon a reklámberendezések fennmaradásához, további reklámcélú használatához, illetve hasznosításához szükséges engedélyek és hozzájárulás megadása érdekében – közölte akkor az ügyészség.

Az önkormányzat erre válaszul leszögezte, hogy minden egyes szerződés szabályos és valós teljesítésen alapul, ez kizárja a jogszerűtlenséget és a fiktivitást.

A Főügyészség szerint összehangolt nyomozási cselekményeket hajtanak végre

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozásában a mai napon összehangolt nyomozási cselekményeket hajt végre – olvasható a közleményben.

Az önkormányzat sem tudja még, hogy mi történt Kiss Lászlónál 

Szerda délelőtt az önkormányzat is kiadott egy közleményt az ügyről.

A közleményben kitértek arra, hogy „a mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást”.

Az önkormányzat megjegyezte: „Az ügyészségi nyomozást a kezdetektől a kormánypárthoz kötődő sajtó »jólértesültsége« jellemzi, rendszeresen tettek közzé állítólagos részleteket állítólagos vallomásokból, miközben például Óbuda-Békásmegyer Önkormányzat semmilyen tájékoztatást nem kapott a nyomozó hatóságtól. A szivárogtatások miatt dr. Kiss László korábban feljelentést tett, hogy derüljön ki, az ügyészségtől származnak-e a propagandasajtóban megjelent állítások. Ebben az ügyben feljelentőként éppen a múlt héten hallgatta meg a polgármestert a rendőrség.”

Gyurcsány Ferenc is megszólalt

Őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság. Miért? Mert ugye ebben az esetben szó sincs tettenérésről, ami az őrizetbe vétel alapindoka. Jogban jártas kollégák persze most megjegyezhetik, hogy igen ám, de akkor is őrizetbe lehet valakit venni, ha valószínűsíthető, hogy a bíróság majd el fogja rendelni a szóban forgó személy előzetes letartóztatását. Ez tényleg így van” 

De most tényleg, fel lehet tételezni ebben az esetben, hogy megállna az előzetes letartóztatás akár csak egyetlen feltétele is? – tette fel a kérdést Gyurcsány.

Forrás: Index