Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Putyin ideges, fenygetőzik, lehordta Alekszej Szmirnov kormányzót

Vlagyimir Putyin először beszélt részletesen az orosz területek ukrán inváziójáról. Jelezte: Oroszország nem akarja megszakítani saját offenzíváját Donbászban, hogy megvédje Kurszkot.

Vlagyimir Putyin jelenleg nehéz megoldandó feladat előtt áll. A második világháború óta először hódította meg külföldi megszálló erő Oroszország területét, ami lényegében hallatlan esemény. Először el kell magyaráznia az embereidnek, hogyan történhetett ez meg.

Putyin mogorva és ingerült

Putyin ennek megfelelően mogorva és ingerültnek tűnt, amikor hétfő este katonatisztekkel, hírszerzési vezetőkkel és miniszterekkel tárgyalt az ukrán invázióról. Az invázió kezdete óta ez volt az első hosszabb fellépése a témában -ismertette a helyzetet a spiegel.de internetes hírportál.

A történtek „értékelést” igényelnek – fenyegetőzött már az elején, még ha más dolgok is fontosak voltak egyelőre. És amikor a kurszki régió kormányzója videóvonalon felvázolta az invázió mértékét – mármint, hogy 28 város volt az ellenség kezében, és tizenkét kilométert haladtak előre – Putyin keményen félbeszakította, mondván: Alekszej Szmirnov kormányzó szíveskedjék hagyni a területi veszteségeket a katonaságra. A találkozón tett nyilatkozataikat azonban nem hozták nyilvánosságra.

Emlékek egy tengeralattjáróról

Egy héttel a Kurszk határvidéki ukrán invázió kezdete után a Kreml még mindig szervezi a válaszlépést. A támadás megdöbbentő gyengeségeket tárt fel. Politikailag ez egy katasztrófa. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az egész Putyin-rendszer szimbolikus végeként mutatta be: Putyin uralma 24 évvel ezelőtt egy katasztrófával, a Kurszk tengeralattjáró elsüllyedésével kezdődött. ,,Most láthatod, mi lesz számára a finálé. Megint Kurszk. A háború katasztrófája”” – hangoztatta Zelenszkij  .

De a politikai kár egy dolog, a katonai kár pedig más. Putyin hétfői üzenete ez volt: Nem engedjük, hogy katonai terveinket kisiklassa az ukránok váratlan előrenyomulása. Az ukránok „legfontosabb katonai célja” az orosz hadsereg előrenyomulásának megállítása, például Donbászban – de ez folytatódik, méghozzá „másfélszer gyorsabban”, mint korábban – állította Putyin. Valójában az orosz csapatok Toretsk és Pokrovszk közelében, Donbászban, kis lépésekkel haladnak tovább. Putyin jelezte: nem gyengül az offenzíva, és nem vonják ki a csapatokat Kurszk védelmére. A tartalékoknak máshonnan kell érkezniük.

180.000 ember evakuálása

Még egy héttel az invázió után is nehéz megbecsülni, hogy Ukrajna mekkora területi nyereséget ért el orosz területen. A hivatalos információk ritkák és nehezen ellenőrizhetők.

Olekszandr Szirszkij hadseregfőnök arról számolt be Zelenszkij elnöknek,  hogy „csaknem 1000 négyzetkilométert” ellenőriznek a Kurszk régióban. Ugyanezen a napon Szmirnov orosz kormányzó beszélt Putyinnal egy 40 kilométer széles és tizenkét kilométer mély sávról, amelyet az ellenség ellenőriz.

A Szmirnov kormányzó által említett evakuáltak száma is képet ad arról, meddig jutottak előre az ukrán csapatok: 121 ezer embert már evakuáltak, további 59 ezren pedig még várnak.

Akárhogy is, ezek jóval nagyobb területek lennének, mint azok, amelyeket Oroszország egyszerre hódított meg Ukrajna területére irányuló fokozatos offenzívájában.

Motivációnövelés Ukrajnának

Mindez jelentős motivációs lökést jelent Ukrajnának, amelynek legutóbbi nagy győzelmeit csaknem két éve aratta. Egészen egy héttel ezelőttig a frontról érkező hírek elsősorban visszavonulásról szóltak. „Az emberek vereségnek tekintették ezeket a visszavonulásokat” – mondta a Roman Kostenko ezredes az Ukrainska Pravdának  . Most ismét javul a morál. Kosztenko lefilmezte, amint rohamfelszerelésben lépi át a határt a Kurszk régióba.

Sikernek tekinthető az is, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei nem emeltek kifogást a nyugati fegyverek orosz földön történő alkalmazása ellen.

Sok a nyitott kérdés

De még egy hét elteltével sem világos, hogy mi a kurszki offenzíva hosszú távú célja. Reménykedik-e Ukrajna, hogy elég sokáig megtartja a meghódított területeket ahhoz, hogy biztosítékul szolgáljon egy területcseréhez? A Kurszk felé való előrenyomulás felkészülés az Oroszországgal folytatott fájdalmas tárgyalásokra?

Ezt a feltételezést maga Putyin fogalmazta meg hétfőn. „Nyilvánvalóan az ellenfél próbál javítani a tárgyalási pozícióján” – mondta – és azonnal visszautasította az esetleges tárgyalásokat. Az ellenfél „megfelelő választ” kap.