Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Merészet lépett az OTP – a piacnak erre válaszolnia kell

Az OTP is beállt a lakáshitel-kamatot csökkentő bankok közé. Ráadásul a magas jövedelmű hiteligénylőknek a korábbiaknál is magasabb kamatkedvezményt kínál. Vette észre a BiztosDöntés.hu. A mostani lépés erősíti azt a várakozást, hogy az ősznek komoly kedvezményes akciókkal futnak majd neki a pénzintézetek. Kommentálta a lépést Gergely Péter pénzügyi szakértő.

Tovább tart a lakáshitelpiacon a kamatverseny. A BiztosDöntés.hu adatai szerint augusztus 8-tól az OTP Bank egységesen 25 bázisponttal csökkentette Zöld Lakáshiteleinek és a végig fix kamatozású 1X1 Lakáshitelének kamatát. Mely így 7,49 százalékra csökkent. Mindez annak fényében üzenetértékű, hogy a legnagyobb hazai bank volt az, amelyik a lakáshitel thm-plafon eltörlését követően azonnal, 1 százalékponttal emelte lakáshitel kamatait. Emlékeztetett Gergely Péter. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint előzetes várakozásaiknak megfelelően a piac többi szereplője nem követte az OTP Bankot. Bár több olyan pénzintézet is volt, ahol emelkedett az új hitelek kamata a BiztosDöntés.hu lakáshitel kalkulátora szerint, de egyetlen pénzintézet sem vezetett be az általános kamatemelést. A drágítás jellemzően az alacsony jövedelmet igazolni tudó, illetve az alacsony hitelösszeget igénylő ügyfeleknek szóló ajánlatokra szorítkozott a többi banknál. A mostani kamatcsökkentés egyértelműen annak a jele, hogy az OTP versenyképesebbé akarja tenni hiteleit a júliusi kamatemelés után.

A jó ügyfelek kedvezményekkel számolhatnak

A kamatemelések mellett több bank egyes szegmensekben kedvezőbbé tette ajánlatát. Az is jól látszik, hogy az OTP sem akarja elveszteni a bank szempontjából értékes ügyfeleket. Épp ezért már a Hűség1 szolgáltatásra jogosult azon ügyfelek, akik legalább 1,3 millió forintos jövedelmet tudnak igazolni. Illetve a bank Prémium Next, illetve Privát banki ügyfelei a korábbi 40 bázispont helyett 50 bázispontos kamatkedvezménnyel számolhatnak lakáshitel igényléskor. 

Az OTP 0,5 százalékpontos kedvezményt kínál azon ügyfeleknek is, akik a megigényelt, 3 százalékos éves kamatozású államilag támogatott CSOK Plusz hitelt bármilyen piaci kamatozású hitellel egészítenék ki. Gergely Péter szerint ez a megoldás is elsősorban a nagyobb jövedelemmel bíró, magasabb hitelösszeget felvenni akaró ügyfeleknek szóló kedvezmény. Hiszen ők azok, akik magasabb értékű ingatlan megvásárlásában gondolkodnak és jövedelmük elegendő a két hitel törlesztésére is.

Akciókkal indulhat az ősz

Mindenesetre a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azzal, hogy az OTP kamatot csökkentett és egyes kedvezményeinek mértékét növelte, egyértelműen új irányt szabott az ősszel hagyományosan felfutást mutató lakáshitel piacnak. Gergely Péter szerint így a legalább havi 600-800 ezer forintos jövedelmet igazolni tudó ügyfeleknek a jövőben sem kell attól tartaniuk, hogy nem találnak a piacon bőven 7 százalékos teljes hiteldíj-mutató (THM) alatti ajánlatot a piacon. 

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ráadásul a következő hetekben több bank is akciós kamatokat és kedvezményeket hirdethet meg. Ennek köszönhetően akár 6 százalék körüli ajánlatok is megjelenhetnek a piacon.

Képek forrása: Shutterstock