Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 22

Háború – ezért lehet szükséges amerikai rakétákat telepíteni Németországba

A német pénzügyminiszter elmondása szerint Putyin elrettentése miatt van szükség az amerikai rakéták telepítésére.

Christian Lindner német pénzügyminiszter, a Német Szabaddemokrata Párt (FDP) vezetője támogatja a nagy hatótávolságú amerikai rakéták tervezett telepítését Németországba. Számolt be az index.hu vasárnap.

Putyin elrettentése miatt van szükség az amerikai rakéták telepítésére

A német pénzügyminiszer a Funke médiacsoportnak adott, vasárnap publikált interjúban arról beszélt, hogy „Németország évek óta az orosz nukleáris rakéták hatótávolságán belül van. Ezért számunkra kiemelkedően fontos, hogy megteremtsük az elrettentés egyensúlyát.”

Berlin és Washington a júliusi NATO-csúcstalálkozó alkalmával jelentette be, hogy 2026-tól Németországba telepítik az amerikai Tomahawk cirkálórakétákat, amelyek hatótávolsága mélyen Oroszországig terjedhet, valamint az SM-6 légvédelmi rakétákat és az újonnan kifejlesztett hiperszonikus fegyvereket. A döntés Berlinben is okozott meglepetést. Több párt, köztük Olaf Scholz német kancellár szociáldemokratái is bírálták a tervet.

Nyomás alatt Oroszország

A háború alakulása kapcsán tegnap mi is beszámoltunk róla, hogy már több napja tart a jelentős ukrán áttörés Kurszk megyében. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról nyilatkozott, hogy Oroszországnak éreznie kell a háború következményeit.

Kijev kedden reggel megtámadta Oroszország délnyugati kurszki régióját. A hadműveletnél körülbelül 1000 katonát és több mint két tucat páncélozott járművet és tankot vetettek be. Úgy tűnik, hogy ez a háború kezdete óta a legjelentősebb ukrán támadás Oroszország ellen. Független elemzők szerint a kijevi csapatok akár 10 km-re is előrenyomultak Oroszország területére. Peter Zalmayev az Eurasia Democracy Initiative ügyvezető igazgatója szerint a második világháború vége óta ez az első alkalom, hogy egy szuverén külföldi hatalom aktív harci műveletekkel lépte át az orosz határokat.

Forrás

Képek forrása: Shutterstock