Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 23

Nem tétovázott Kína – Kamatot vágott a jegybank

A kínai jegybank  előre nem tervezett ülést tartott. A középtávú hitelprogram (MLF) keretében egy évre kibocsátott hitelek kamatát évi 2,5 százalékról 2,3 százalékra csökkentette.

Az MLF hitelezést a kínai jegybank a kereskedelmi bankok likviditásának biztosítására használja. És közvetlenül hat az egyéves hitelek referenciakamatára (Loan Prime Rate/LPR). A csütörtöki váratlan kamatcsökkentés az első volt egy éven belül. A jegybank ugyancsak csütörtökön, az MLF-program keretében, 200 milliárd jüant (28,04 milliárd dollár) juttatott a pénzügyi rendszerbe – közölte a távirati iroda.

Már a hét elején is meglepetést okozott a kínai központi bank azzal, hogy 10 bázisponttal rekordalacsonyra, évi 3,35 százalékra csökkentette az egyéves hitelek referenciakamatát (LPR) a gazdaság élénkítése céljából. Az LPR 2019 augusztusában lett az új benchmark a kínai központi bank kamatreformja után. 2020-tól a jegybank megköveteli a bankoktól, hogy az új hitelek kamatainak meghatározásakor az LPR-t vegyék alapul.