Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Fontos kérdés az elektromos autó töltése során: mennyibe kerül 1 kW áram?

Az elektromos autók megjelenésével számtalan kérdés merült fel a társadalom, a célközönség körében. Az már egyértelmű, hogy a villanyautó sokkal hatékonyabb, fenntarthatóbb, mint a benzines vagy dízeles változatok. A legnagyobb kérdés napjainkban a töltéssel kapcsolatban érkezik, például melyik módszerrel lehet a legolcsóbban megoldani a “tankolást”?

Sokat változott a piac az elmúlt években

Az egyik legjobb megoldás az, ha otthonra telepítünk egy töltőt. Általában két választás van a villanyautósok előtt. Vagy a nyilvános töltőállomásokat használják, amelyek ugyan gyorsnak számítanak, de gyakran alakul ki sor előttük, nem annyira kényelmes módszernek számít összességében. Az eautotoltokabel.hu töltőoszlopai, fali töltői között egyszerűen megtalálhatjuk azt az eszközt, amit otthonunkba tudunk telepíteni.

Fontos kiemelni, hogy a töltő telepítését csak hiteles szakember végezheti el. Szükség van az ingatlan hálózatának alapos felmérésére, vizsgálatára. Csak olyan eszközt lehet beszerelni, amit a rendszer biztonságosan képes üzemeltetni. Ha ezzel megvagyunk, akkor máris kapunk egy kényelmes alternatívát, amivel akkor is tölteni tudjuk az elektromos autó akkumulátorát, ha éppen alszunk. Az egész folyamatot teljesen személyre tudjuk szabni, figyelemmel kísérhetjük a műveletet, és még a töltés befejezéséről is kaphatunk értesítést az okostelefonunkra. 

A legfontosabb tényező általában az, hogy mégis mennyibe kerül az otthoni töltés? Ehhez először azt kell megnézni, hogy mennyibe kerül jelenleg 1 kW áram? A rezsicsökkentés megváltoztatásával több tényezőre is figyelni kell. Ha a kedvezményes árszabásba tartozunk, akkor jelenleg 36 Ft/kWh díjazással fogunk találkozni, ha az éves fogyasztás nem éri el a 2.523 kWh-t. 

Ki számít lakossági fogyasztónak?

Ez is egy fontos kérdés, mivel jelenleg teljesen más szabályozás vonatkozik a lakossági fogyasztókra. Azok a felhasználók jogosultak erre, akiknek kisfeszültségen vételező, összes felhasználási helyük tekintetében összesen 3×63 ampernél nem nagyobb a csatlakozási teljesítményük.

Lakossági villamosenergia-fogyasztónak minősül az, aki saját háztartása fogyasztása céljából vásárol villamos energiát a szolgáltatótól. 

További spórolási lehetőségek

A 36 Ft/kWh is elég kedvező “tankolási lehetőségnek” számít, pláne, ha megnézzük a jelenlegi benzin- vagy dízelárakat. A költségeket tovább csökkenthetjük, ha olyan töltőt használunk, aminek magas a töltési hatékonysága, azaz kevés energia vész el a folyamat során. Egy gyári töltő hatékonysága csak 80%, egy telepített eszköz ezzel szemben 95%-ra is könnyedén képes.

Ha az éjszakai áram is be van kötve hozzánk, akkor még többet spórolhatunk. Egy minőségi töltővel, este alvás közben teljesen feltölthetjük az akkumulátort, ráadásul a pénztárcánkat se fogja megterhelni a folyamat.