Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Alkoss 3D modelleket pusztán szavakkal!

Az Nvidia nemrég mutatta be legújabb technológiai újdonságát, a LATTE3D-t, amely egyedülálló módon képes szöveges utasítások alapján 3D modelleket generálni. Ez a fejlesztés jelentős előrelépést jelent a virtuális modell alkotásban, lehetővé téve a tervezők, fejlesztők és kreatív szakemberek számára, hogy gyorsan 3D objektumokat hozzanak létre, mindezt pusztán szöveg alapú parancsok segítségével.

Mi az a generatív modellalkotás?

A generatív modellalkotás olyan technológia, aminek segítségével a felhasználó képes új, képi tartalmakat előállítani. A technológia a gépi tanulás különböző formáira épül, a bemeneti adatok mintáit és jellemzőit felhasználva új, hasonló, de eredeti tartalmakat generál.

Ilyen ismert modell például a Photoshopba integrált Adobe Firefly, ami szövegből képet (művészeti alkotást vagy fotót) generál. Az új Nvidia LATTE3D is ebbe a sorba illeszkedik, de itt a szöveg alapján 3D modellek készülnek.

A LATTE3D Technológia

Az Nvidia LATTE3D egy generatív AI modell, amelyet „virtuális 3D nyomtatónak” is neveznek. Ez az eszköz képes a szöveges utasításokat másodpercek alatt 3D-s modellekké alakítani, így a felhasználók gyorsan és hatékonyan hozhatnak létre virtuális tárgyakat és élőlényeket.

A technológia kiemelkedő előnye a sebesség. Míg korábban a 3D-s AI modellek létrehozása akár órákig is tarthatott, egy hasonló minőségű modell létrehozása a LATTE3D-vel másodpercek alatt lezajlik.

Sanja Fidler, az Nvidia AI-kutatásért felelős alelnöke szerint: „A technológia fejlődése lehetővé teszi a közel valós idejű 3D modell generálást, ami elképzelhetetlen előrelépést jelent az iparág számára.”

A LATTE3D különösen hasznos lehet videojátékok, reklámkampányok, design projektek, valamint a robotika területén, ahol gyors és pontos 3D modellezésre van szükség. A technológia által generált 3D alakzatok könnyen integrálhatók különböző virtuális környezetekbe.

Például, egy játékfejlesztő gyorsan generálhat különböző tárgyakat vagy karaktereket egy fantasy világhoz, vagy egy ipari tervező percek alatt létrehozhat prototípusokat új termékekhez.

A fejlesztés háttere

A LATTE3D-t az Nvidia torontói AI-laboratóriumának csapata fejlesztette ki, és a modell képzéséhez a ChatGPT által generált szöveges promptokat használták. A kutatók a LATTE3D-t két specifikus adathalmazon, állatokon és hétköznapi tárgyakon képezték, de az architektúra más adattípusokkal is képes önállóan tanulni.

Bár a LATTE3D jelentős előrelépést jelent, még vannak kihívások. A technológia jelenlegi korlátai közé tartozik a nagyon összetett vagy absztrakt fogalmak pontos megjelenítése, valamint a generált modellek részletgazdagságának finomhangolása.

Az Nvidia tervei szerint a LATTE3D a közeljövőben elérhetővé válik fejlesztők számára béta verzióban. A cég aktívan dolgozik azon, hogy a technológiát integrálja meglévő 3D modellező szoftvereibe.

Etikai és iparági hatások

A LATTE3D és hasonló technológiák megjelenése várhatóan átalakítja a 3D modellezés piacát. Míg ez gyorsabb és hatékonyabb munkafolyamatokat tesz lehetővé, felmerülnek kérdések a szerzői jogokkal és a hagyományos 3D művészek szerepével kapcsolatban.

Az Nvidia hangsúlyozza, hogy a LATTE3D célja nem a művészek helyettesítése, hanem munkájuk támogatása és felgyorsítása, a cég etikai irányelveket is kidolgoz a technológia felelős használatára vonatkozóan.