Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 24

Tilos a kizsákmányolás a kapitalizmusban – Gondban a Dior és az Armani?

Ha egy ruhadarab drága, az nem jelenti azt, hogy mindenki, aki hozzájárult hozzá, jó fizetést kap. Az olasz versenyhatóság vizsgálatot indított az Armani és a Dior luxusdivat-csoportok leányvállalatai ellen. Állítólag kizsákmányolják a munkavállalókat az ellátási láncukban.

Előfordult, hogy a cégek olyan műhelyek termékeit értékesítették, ahol minimális fizetéssel, szabályozott szabadság nélkül foglalkoztatták a dolgozókat, ráadásul megszegték a biztonsági előírásokat is – közölte a hatóság. A minap házkutatást tartottak a cég olaszországi üzlethelyiségében – adta hirül spiegel.de hírportál. A milánói ügyészség több, a Dior és az Armani számára luxuscikkeket gyártó olaszországi székhelyű kínai vállalat felszámolása alá helyezését rendelte el.

„Mindkét esetben valótlanságot állítottak a cégek etikájukat és társadalmi felelősségvállalásukat illetően, különös tekintettel a munkakörülményekre és a beszállítóik jogainak törvényi betartására” – közölte a hatóság. Azt vizsgálják, hogy a cégek folyamodtak-e illegális munkavégzési gyakorlathoz drága áruik előállítása és értékesítése során.

A megbízott cégek munkakörülményei ellentmondanának a gyártási színvonalnak, amelyet maguk az Armani és a Dior is gyaktran dícsértek a reklámokban. A hatóság szerint ez a gyakorlat sérti az olasz fogyasztóvédelmi törvényt.

Az Armani és az LVMH egyelőre nem kommentálta a dolgot.

A luxusipar ellátási láncai az elmúlt években fokozott ellenőrzés alá kerültek. A Bain tanácsadó cég adatai szerint Olaszország több ezer kisgyártónak ad otthont, amelyek a világ luxustermékgyártásának 50-55 százalékát adják.

A milánói ügyészség korábban olyan olaszországi műhelyeket vizsgált, amelyek Armani és Dior számára gyártanak termékeket, és eközben kizsákmányolják a dolgozókat. A luxustermékeknél ilyenkor elérhető haszonkulcsok óriásiak.