Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Az ipar lassítja az osztrák gazdasági fellendülést

A nagyfokú bizonytalanság közepette az osztrák gazdaság fellendülése lassan halad. Az UniCredit Bank Austria konjunktúraindikátora nyolc hónap javulás után júniusban mínusz 2,4 pontra romlott az egyéves csúcsot jelentő májusi 2,1 pontról. Derült ki az UniCredit Bank Austria hétfőn közzétett legfrissebb gazdasági elemzéséből.

Ausztriában az év közepén megakadt a gazdasági helyzet visszafogott, de stabil javulása – nyilatkozta Stefan Bruckbauer, az UniCredit Bank Austria vezető közgazdásza. A konjunktúramutató júniusi csökkenéséhez főként az vezetett, hogy a stabil exportkörnyezet ellenére jelentősen romlott az üzleti hangulat az osztrák iparban. A szolgáltató ágazatban is romlott kissé az üzleti helyzet értékelése, bár a fogyasztók jövőre vonatkozó kilátásai két és fél éve nem látott optimizmust tükröztek, miközben az építőiparban folytatódott a hangulat mérsékelt javulása. Bár az osztrák gazdaság stabilizálódott az év első felében, a lendület lassú maradt. A mostani visszaesés mellett jelenleg nem tűnik úgy, hogy az év második fele jobban indul – tette hozzá Stefan Bruckbauer.

A gazdaság lendülete aligha gyorsul a nyár folyamán, mert bár a szolgáltatószektor profitál a belföldi fogyasztók növekvő vásárlóerejéből, az építőiparban és a feldolgozóiparban a gyengén alakuló rendelésállomány visszafogja a kibocsátást – írták a szakértők. A Bank Austria közgazdászai szerint Ausztria bruttó hazai terméke (GDP) 2024-ben 0,3 százalékkal bővül. 2025-re pedig a monetáris lazítás és a globális gazdasági javulás hatására gyorsuló ütemű, 1,5 százalékos osztrák GDP-növekedést várnak. A fogyasztói árak növekedése várakozásaik alapján tovább mérséklődik az idei év második felében és jövőre is.

Előrejelzésük szerint az infláció 2024 második felében 3 százalék körül stabilizálódik. A 2024. évi 3,6 százalékos átlagos ráta után 2025-ben az infláció várhatóan 2,3 százalékra lassul. A Bank Austria elemzői jelenleg az évre 6,9 százalékos munkanélküliségi rátát várnak, 2025-re pedig átlagosan 6,7 százalékkal számolnak.

Képek forrása: Shutterstock