Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Zelenszkij már nem a régi

Intenzív. Türelmetlen. Alváshiányos. Lépjen be Volodimir Zelenszkij, Ukrajna háborús elnökének könyörtelen világába.

Mi volt a célja Zelenszkijnek az elején?

A 46 éves ukrán elnök elmondta, hogy 2019-es megválasztásakor az volt az ambíciója, hogy segítsen Ukrajnának modern demokráciává válni. Ezt a küldetést viszont Oroszország 2022-es inváziója meghiúsította.

„Öt évvel ezelőtt én csak egy nagyon liberális országot akartam, liberális gazdasággal” – mondta Zelenszkij, egykori stand-up komikus a Reutersnek egy májusi interjúban, beiktatásának ötödik évfordulóján.

A héten ehelyett inkább azt vallotta, hogy meg akarja ölni Vlagyimir Putyin orosz elnököt, amikor dühét és fájdalmát fejezte ki egy légicsapás miatt, amely Ukrajna legnagyobb gyermekkórházát érte.

Változott a forgatókönyv a háborúval

A háborúban megedződött Zelenszkij, aki az elmúlt napokban a NATO washingtoni csúcstalálkozóján cselekvésre buzdította a nyugati vezetőket. Messze áll attól a politikai újonctól, aki elnök lett, nem is beszélve a tévés komikusról, aki korábban éveken át a showbiznisz nehézsúlyú szereplője volt.

Egyszer még a „Dancing with the Stars” ukrán változatát is megnyerte.

A 2019-ben Kijevben felesküdött, borotvált, fiús Zelenszkijt, aki elegáns, vékony testalkatához illő öltönyt viselt, egy sokkal idősebbnek tűnő, súlyosabb testalkatú, merengő alak váltotta fel, aki jellemzően félkatonai egyenruhába öltözött, borotválatlan borostával és sötét karikákkal a szeme alatt.

Zelenszkij a Reutersnek adott interjúban nagyrészt elzárkózott a saját magára vonatkozó kérdésektől. Ehelyett Ukrajna néhány háborús szövetségesével kapcsolatos mélységes csalódottságára összpontosított, és visszatért központi üzenetéhez: a Nyugatnak többet kell tennie a segítségnyújtás érdekében.

Tisztviselőket kérdeztek Zelenszkijről

A Reuters nyolc jelenlegi és volt ukrán és külföldi tisztviselővel beszélt, akik Zelenszkijjel dolgoztak együtt, valamint több barátjával és kollégájával a múltjából.
Egy olyan vezető portréját festették le, aki keményebbé és határozottabbá vált. Kevésbé tolerálja a hibákat, sőt hajlamos a paranoiára, ahogyan megbirkózik az éjjel-nappal tartó stresszel és a fáradtsággal.

„Ez egy alváshiányos rezsim” – mondta Zelenszkij volt védelmi minisztere, Olekszij Reznyikov, hozzátéve, hogy az elnök gyakran mozgott Ukrajna különböző pontjain, és volt nála egy váltóruhát és egy fogkefét tartalmazó „zsák”, mert gyakran nem tudta, hol tölti az éjszakát.

„Ez az elnök mindennapi élete – megszakadt alvás. Éjszakai konzultációk és a parlamentekhez, szenátusokhoz intézett beszédek… időtől függetlenül” – mondta Reznyikov. „A nap 24 órájában, a hét minden napján stressz üzemmódban van – ez egy véget nem érő maraton”.

Kevés tolerancia van a felkészületlenekkel szemben.

Zelenszkij kiutasítja a tisztviselőket és a tanácsadókat a szobából, ha úgy érzi, hogy nem állnak teljesen készen – mesélte csapata egyik tagja. Elmesélte azt is, hogy az elnök frusztráltan küldte el a tanácsadóit az év elején tartott megbeszélésen, amelyen a mozgósítási akciót övező tájékoztatási kampányt tervezték.

„Ha azt látja, hogy az emberek nincsenek felkészülve, vagy ellentmondanak egymásnak, azt mondja, takarodjatok innen. Nincs erre időm” – mondta a csapat tagja, aki jelen volt a megbeszélésen, és névtelenséget kért, hogy szabadon beszélhessen Zelenszkijről.

Pozitív szavakkal jellemezték

A megkérdezettek közül sokan arról beszéltek, hogy lenyűgözte őket Zelenszkij mentális kitartása és az a képessége, hogy megbirkózzon az ukrán elnöki, háborús főparancsnoki és a világ felé vezető híd szerepével.

A memóriája hatalmas erősség. Nagy mennyiségű információt tart a fejében, nagyon gyorsan felfogja a részleteket és az árnyalatokat” – mondta Reznyikov. „Ez az adottság felgyorsította az angol nyelv gyors elsajátítását – figyeltem.”

Reznyikov volt miniszter, akit Zelenszkij 2023 szeptemberében menesztett a minisztériumában kirobbant korrupciós botrányok után, amelyekkel való kapcsolatát tagadta. Visszautasított minden olyan feltételezést, miszerint egy volt tévés humorista, akinek kevés geopolitikai tapasztalata van, képes lenne felvenni a harcot Vlagyimir Putyin Oroszországával, amelynek erői túlnyomó többségben vannak az ukránoknál és fegyverekkel is jobban felszereltek.

„Mark Twain idézetét alkalmaznám Zelenszkij elnökre” – tette hozzá. „Nem az a fontos, hogy mekkora a kutya a harcban, hanem az, hogy mekkora a harc a kutyában”.

Ugyanakkor Zelenszkij egyre inkább „paranoiássá” vált a gyaníthatóan ellene irányuló orosz merényletkísérletekkel és az ukrán vezetés destabilizálásával kapcsolatban – állítja egy magas rangú európai tisztviselő, aki már tárgyalt a vezetővel.

„És jogosan” – tette hozzá a tisztviselő.

Kapcslódó: