Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 25

Sors döntő lehet ez Ukrajnának, Zelenszkij aggódik

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kedden kijelentette, hogy nem tudja megjósolni, mit tesz Donald Trump, ha novemberben ismét ő lesz az amerikai elnök, de az egész világ, köztük Vlagyimir Putyin orosz vezető is várja a voksolás eredményét – írja a Reuters.

Zelenszkij, aki Washingtonban beszélt, miközben a világ vezetői a NATO e heti csúcstalálkozójára gyűlnek össze, azt mondta, reméli, hogy Trump nem lép ki a 75 éves NATO-szövetségből, és hogy Amerika továbbra is támogatni fogja Ukrajnát az Oroszország több mint két éve tartó inváziója elleni védekezésben.

„Nem ismerem őt nagyon jól” – mondta Zelenszkij Trumpról, hozzátéve, hogy Trump első elnöksége idején „jó találkozói” voltak vele, de azt mondta, hogy ez még Oroszország 2022-es inváziója előtt volt.

„Nem tudom megmondani, mit fog tenni, ha ő lesz az Egyesült Államok elnöke. Nem tudom”.

Zelenszkij aggódik a további támogatásokért Amerikától

Trump, a novemberi amerikai elnökválasztás várható republikánus jelöltje gyakran bírálta az Ukrajnának nyújtott amerikai katonai támogatás mértékét – mintegy 60 milliárd dollárt Oroszország 2022-es teljes körű inváziója óta -, és „a valaha volt legnagyobb üzletkötőnek” nevezte Zelenszkijt.

Két nemzetbiztonsági tanácsadója olyan tervet terjesztett Trump elé, amely szerint az Egyesült Államok leállítaná az Ukrajnának nyújtott katonai támogatást, hacsak nem kezdene tárgyalásokat Oroszországgal a konfliktus lezárásáról.

Trump Zelenszkijjel folytatott ügyletei miatt az amerikai képviselőház 2019-ben az első elnöki vádemelés tárgyává vált. Azzal vádolták, hogy a segélyért cserébe nyomást gyakorolt Zelenszkijre, hogy segítsen Joe Biden besározásában, de a szenátus 2020-ban felmentette.

A NATO-val kapcsolatos politikáról Trump azt mondta, hogy „arra bátorítaná” Oroszországot, hogy „azt tegyen, amit csak akar” bármelyik szövetségi taggal, amelyik nem költ eleget a védelemre, és ő nem fogja megvédeni őket. A NATO alapokmánya kötelezi a tagokat, hogy védelmére keljenek azoknak, akiket megtámadnak.

Zelenszkij kedden sürgette az amerikai politikai vezetőket, hogy ne várják meg a novemberi amerikai elnökválasztás eredményét, hogy erőteljesen lépjenek fel országa megsegítésére, miközben az amerikai fegyverek használatának kevesebb korlátozására szólított fel.

„Mindenki novemberre vár. Az amerikaiak novemberre várnak, Európában, a Közel-Keleten, a Csendes-óceánon, az egész világ novembert várja, és igazából Putyin is novembert várja” – mondta Zelenszkij.