Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 27

Munkáspárt győzedelmeskedik a konzervatívokat lesújtva

A Munkáspárt 326 mandátumot szerzett, ez a döntő szám biztosítja számukra a parlamenti többséget, és biztosítja, hogy Keir Starmer lesz a következő órákban a miniszterelnök.

Percekkel korábban a leköszönő miniszterelnök és a Konzervatív Párt vezetője, Rishi Sunak elismerte vereségét, és azt mondta az embereknek a szavazatszámláláskor a saját székhelyén: „Sajnálom”.

„A Munkáspárt megnyerte ezt az általános választást” – mondta Sunak, hozzátéve, hogy felhívta Starmert, hogy gratuláljon neki és elismerje a választást.

A mérföldkő egy korszak végét és egy másik kezdetét jelenti; a konzervatívok 14 évig uralták Nagy-Britanniát, de a Munkáspárt 1997 óta először kiszorította őket a hatalomból.

Öt évvel ezelőtt, amikor a toryk elsöprő többséget szereztek, ez a pillanat elképzelhetetlennek tűnt volna. De Starmer megfordította pártját, miközben a konzervatívok összeomlottak, botrányról botrányra zuhantak, és a szavazás óta kétszer váltottak vezetőt.

Még sok mandátumot kell bejelenteni, és a Munkáspárt hatalmas többségre készül, ami Starmerből erős miniszterelnököt csinál. Pénteken a Buckingham-palotába utazik, hogy hivatalosan is átvegye az ország irányítását – írja a CNN.

Megszólalt a leendő új Munkáspárt miniszterelnöke is

Keir Starmer, az Egyesült Királyság hamarosan leendő új miniszterelnöke London központjában tartott munkáspárti győzelmi gyűlésén ujjongó támogatóihoz szólt, és „nemzeti megújulást” ígért a 14 évig tartó konzervatív kormányzás után.

„Kampányoltatok érte, harcoltatok érte, szavaztatok rá, és most megérkezett. A változás most kezdődik” – mondta Starmer a munkáspártiaknak. „Jó érzés, őszinte leszek… Erre való ez az egész. Egy megváltozott Munkáspárt, amely készen áll arra, hogy hazánkat szolgálja.”

Starmer azonban figyelmeztetett, hogy „egy ilyen mandátum nagy felelősséggel jár”.

Néhány pillanattal azután, hogy Rishi Sunak miniszterelnök elismerte vereségét az általános választásokon, Starmer azt mondta: „A mi feladatunk nem kevesebb, mint megújítani azokat az eszméket, amelyek összetartják ezt az országot. Nemzeti megújulás. Ha keményen dolgozol, ha a szabályok szerint játszol, akkor ennek az országnak tisztességes esélyt kell adnia a boldogulásra… Ezt kell helyreállítanunk”.

Folytatta: „Vissza kell térnünk a politikához a közszolgálathoz, meg kell mutatnunk, hogy a politika a jót szolgálhatja. Félreértés ne essék, ez a politika nagy próbája ebben a korban. A bizalomért folytatott harc az a küzdelem, amely meghatározza korunkat”.