2024 október 05

Kylian Mbappé hozzászólt a francia választások eredményéhez

Kylian Mbappé a Nemzeti Összefogás „katasztrofális” francia választási szavazását fájlalja
A francia csatár szerint az időközi szavazás „sürgős helyzet”.
„Nem hagyhatjuk, hogy Franciaország ezeknek az embereknek a kezébe kerüljön”

Katasztrofálisnak nevezte

Kylian Mbappé „katasztrofálisnak” bélyegezte a franciaországi előrehozott parlamenti választások első fordulójának eredményét. Arra buzdította a választókat, hogy menjenek el erőteljesen, és hárítsák el a Nemzeti Összefogás által irányított kormány veszélyét, amikor vasárnap megnyílnak az urnák a második fordulóra.

A francia labdarúgó-válogatott tagjainak több felszólalása közül a befolyásos csapatkapitány, Mbappé arra figyelmeztetett, hogy az országnak meg kell ragadnia az esélyt, hogy a szélsőjobboldali, bevándorlásellenes párt ne tudja átvenni a hatalmat a viharos politikai csatározás során.

Sürgős a helyzet” – mondta, amikor arról kérdezték, mit gondol a helyzet nyomorúságos állapotáról, amelynek következtében a Nemzeti Összefogás a múlt hétvégi első fordulóban a népszavazás 33%-át szerezte meg. „Nem hagyhatjuk, hogy az országunk ezeknek az embereknek a kezébe kerüljön. Sürgető a helyzet. Láttuk az eredményeket, ez katasztrofális. Nagyon reméljük, hogy ez meg fog változni: hogy mindenki összefog, elmegy szavazni, és a megfelelő pártra szavaz”.

Mbappé hangsúlyozta a szavazás fontosságát „most, jobban, mint valaha”. A francia játékosok jelenleg Németországban tartózkodnak az Európa-bajnokságon. Továbbra is figyelemmel kísérik az otthoni eseményeket, és angol kollégáikkal ellentétben többen közülük nyugodtan nyilatkoztak politikai kérdésekről.

A győzelem után nyilatkozott

Hétfőn, a Belgium elleni győzelem után a védő Jules Koundé azt mondta, hogy „csalódott” egy olyan párt támogatottsága miatt, amely „el akarja venni a szabadságunkat, és el akarja venni azt, hogy együtt éljünk„. Kijelentette, hogy a korábbi nem szavazókat kell meggyőzni az urnákhoz, hogy a szélsőjobboldal ne szerezzen abszolút többséget.

A torna kezdete előtt a csatár Marcus Thuram és Ousmane Dembélé is hasonló buzdítást intézett a szavazásra jogosultakhoz. Mbappé csatlakozott hozzájuk, és akkor azt mondta, hogy „ellenzi a szélsőséges nézeteket és az embereket megosztó eszméket”.

Ezeket a megjegyzéseket többek között a Nemzeti Összefogás vezetője, Jordan Bardella is bírálta. Mbappé, aki nemrég a Bajnokok Ligája-győztes Real Madridhoz szerződött, Franciaország sztárjátékosa, és olyan személyiség, akinek a hangja jelentős súlyt képvisel az ország fiataljai körében.

Franciaország pénteken Portugáliával találkozik a negyeddöntőben, és ez azt jelenti, hogy Mbappé, aki ismét maszkban fog játszani, miután a csoportkörben eltörte az orrát, egy korábbi Real Madrid-csatárral, Cristiano Ronaldóval találkozik. Széles körben úgy tartják, hogy ez lehet az a pillanat, amikor a 25 éves Mbappé átveszi a nagyság stafétabotját a 39 éves portugál legendától. „Ő egy a maga nemében” – mondta Mbappé. „Megformálta a futballt, generációkat inspirált, gólokat lőtt. Csak dicsérni tudom őt”.