Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

A mate tea csodája

A mate tea vagy “maté” Magyarországon is egyre népszerűbb, amely a Dél-Amerikában honos örökzöld fa 10-16 centis leveleiből készült főzet. Különlegessége, hogy a leveleit parázs felett szárítják aprítás előtt. Az élénkítő hatása igen intenzív, de emellett antioxidáns és C-vitamin-tartalma miatt is fogyasztják.

A KávéVerzum mate teái jellemzően nem forró, hanem már 70-80 fokosra hűlt vízzel készülnek, ezáltal egy jellegzetesen kesernyés, némileg habos italt kapunk eredményként, melyet akár melegen és hidegen is fogyaszthatunk.

Népszerű típusok

Válaszhatunk tiszta mate teákat, amik csak yerba mate-t tartalmaznak, míg más termékekhez tesznek szárított gyümölcsöket, fűszereket is.

Van olyan is, amibe a levél szárát is beleteszik, ezek a keserűbb, intenzívebb változatok, míg a szármentesek édesebbek.

Emellett a “füstöltség” is szempont, megkülönböztetnek füstmentes, füstös és nagyon füstös matekat.

Az argentin yerba mate nagyobb levelekből áll, melynek íze karakteresen füstös és igen intenzív. A paraguay-i változat sok szárral és porral kevert, jellemzően adnak hozzá mentát is.

A brazil verzió ennek szinte az ellentéte, vagyis teljesen füstmentes, porosra őrölt levelekből készül, íze selymes, hatását tekintve mégis a legerősebb. Az uruguay-i ehhez áll közel, csak az őrlés kevésbé aprólékos.

A mate hatása 

A koffeintartalma igen magas, ezért serketni az idegrendszer működését, növeli a koncentrációs képességet. A hatást a teában található csersavak, szaponinok és flavonoidok csak erősítik, így az anyagcserét hozzávetőleg 10 százalékkal “javítja”, gyorsítja. Betegség esetén magas C-vitamin-tartalma miatt jelent komoly segítséget a szervezetnek. A menstruáló nőknek is hasznos fogyasztani, mivel csökkenti a puffadtságérzetet, a sportolóknak pedig a teobromin miatt előnyös, hiszen általa hatékony teljesítményfokozó.

Hogyan került Európába?

Eredendően a guarani indiánok készítették, tőlük vették át a spanyol és a portugál gyarmatosítók, eredetileg Hierbas de Paraguay néven vált ismertté, ami paraguay-i füvet jelent.

1645-től kezdve a jezsuiták kezdték termeszteni királyi engedéllyel, oly nagy sikerrel, hogy egy idő után ez vált a rend fő bevételi forrásává. Talán ennek is köszönhető az újabb neve, az oro verde, ami zöld aranyat jelent.

A XVIII. században élte fénykorát, ekkor minden Buenos Aires-i családnak volt mate edénye, sok esetben kettő is, hogy az édes és a keserű matekat külön készíthessék. Aztán jött III. Károly, aki elrendelte a jezsuiták kiűzését, minek köszönhetően a XX. századig szinte feledésbe merült, ekkor indult ismét világhódító útjára a régi ültetvények felélesztésével.

Azóta Európában is kifejezetten elterjedt élvezeti cikk, kezdőknek a legfontosabb tudás, hogy a hagyományos teák nagy részétől eltérően nem szabad 85 foknál melegebb vízzel készíteni, mert akkor a legtöbb pozitív hatása csökken, az íze pedig kedvezőtlen irányba változik. A kesernyés íz viszont kötelező elem, anélkül nem is beszélhetünk igazi mate teáról.