Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Svájci jegybank – 1,25 százalékra vágták a kamatot

A svájci központi bank (SNB) csütörtöki döntésével 0,25 százalékponttal, 1,25 százalékra csökkentette irányadó kamatát, az intézkedés péntektől lép életbe.

Piaci elemzők többsége, 75 százaléka számított a 0,25 százalékpontos csökkentésre. A svájci jegybank márciusban meglepetésre 25 százalékpontos csökkentést jelentett be az addigi 1,75 százalékról és ezzel az első jelentős központi bank volt, amely enyhített szigorú monetáris politikáján. Az SNB kamata most a legalacsonyabb a G10 jegybankjai között, a japán központi bankot leszámítva. A csütörtöki kamatdöntés után ismertetett közlemény szerint a bankok SNB-nél elhelyezett látra szóló betétei egy bizonyos küszöbértékig a jegybanki irányadó kamatláb szerint, fölötte pedig 0,75 százalékkal kamatoznak – ismertette a távirati iroda.

A közlemény szerint az SNB szükség szerint hajlandó a devizapiacon aktívan részt venni, és hogy továbbra is szorosan figyelemmel kíséri az infláció alakulását, és szükség esetén módosítja monetáris politikáját annak érdekében, hogy az infláció középtávon az árstabilitásnak megfelelő tartományon belül maradjon. Az infláció éves szinten a márciusi 1 százalékról áprilisban 1,4 százalékra emelkedett Svájcban. A jegybank nem változtatott inflációs előrejelzésén, idén átlagosan 1,3 százalékra, jövőre 1,1 százalékra számít. Az idei GDP-növekedést 1 százalék körülire, a jövő évit 1,5 százalék körülire várja.