Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

Csőd – Nincs menekülés, zátonyra futottak a tárgyalások!

Csődbe ment az amerikai Fisker elektromos autókat gyártó cég, miután a tárgyalásai egy nagy autógyártóval kudarcot vallottak. A cég hétfőn késő este csődöt jelentett a – közölte az illetékes bíróság.

Fisker már februárban bejelentette, hogy meghiúsultak a tárgyalásaik egy meg nem nevezett autógyártóval. A Reuters bennfentesektől úgy értesült akkor, hogy a japán Nissan autógyártó előrehaladott tárgyalásokat folytatott Fiskerrel egylehetséges készpénzinjekcióról.

A Los Angeles-i székhelyű cég, amelyet Henrik Fisker dán autótervező alapított, már régóta tisztában van azzal, hogy a járművek értékesítése egyre nehezebbnek bizonyul, mint azt eredetileg tervezték. Ehhez járul az elektromos autók iránti ,,lehűlőben” lévő kereslet, valamint a magasabb kamatok miatt a nehezebb hozzáférés kölcsönökhöz, illetve beketethető tőkéhez.

Az európai gyártás problémái tavasszal derültek ki. A cég az osztrák Magna bérgyártónál felfüggesztette Ocean modelljének építését. A Fisker kamattal tartozott az átváltoztatható kötvényekre, de később hangsúlyozta, hogy van elég pénz ahhoz, hogy, befektetőkkel folytathassanak tárgyalások. Valójában azonban a készpénzállományuk jelentősen megfogyatkozott.