Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Csökkent a japán GDP

Különösen a lakossági fogyasztás esése miatt csökkent japán hazai összterméke (GDP) az idei első három hónapban negyedéves és éves összevetésben.

A hétfőn ismertetett végleges kormányzati adatok szerint Japán GDP-je a tavalyi negyedik negyedévvel összehasonlítva 0,5 százalékkal esett. A GDP csökkenésének egyik fő oka a lakossági fogyasztás 0,7 százalékos visszaesése volt, amely három negyedév óta a legjelentősebb. Japánban a lakossági fogyasztás generálja a gazdasági teljesítmény mintegy felét.

Emellett a gazdaság teljesítményére nézve visszahúzó tényező volt a tőkebefektetések 0,4 százalékos csökkenése, különösen a gépgyártó és autóipari beruházások estek vissza. Az autóipar a japán gazdaság egyik kulcsfontosságú iparága. A kormányzati kiadások 0,2 százalékkal nőttek. Az export 5,1 százalékkal csökkent a negyedévvel korábbi 2,8 százalékos növekedés után, az import pedig 3,3 százalékkal esett a negyedévvel korábbi 1,8 százalékos bővülést követően.

Japán GDP-je az idei első negyedévben éves összevetésben 1,8 százalékkal csökkent a tavalyi utolsó negyedévi 0,4 százalékos növekedés után.