Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

EKB – Az eurózóna inflációja idén lassul

A eurózóna inflációja az év végéig a jelenlegi szinten ingadozik, és 2025 második felében az Európai Központi Bank (EKB) 2 százalékos célszintjére lassul – mondta az EKB elnöke csütörtökön. Christine Lagarde azután beszélt erről egy sajtótájékoztatón, hogy előzőleg az EKB először csökkentett kamatot 2009 óta – írja a távirati iroda.
Az EKB vezetője ugyanakkor megjegyezte, hogy a geopolitikai feszültségek olyan tényezők, amelyek miatt drágulhatnak az üzemanyag- és szállítási költségek. Ezenkívül  gyorsíthatja az inflációt a klímaváltozásnak az élelmiszerárakra gyakorolt hatása. Az Európai Központi Bank Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén egyenként 25 bázisponttal csökkentette a három irányadó eurókamat szintjét június 12-től. Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába ezzel 4,25 százalék. Az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,50 százalék. A betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 3,75 százalék lesz. Emellett az EKB a márciusban várt 0,6 százalékról 0,9 százalékra emelte az eurózóna idei, a GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését. A jövő évit pedig 1,5 százalékról 1,4 százalékra csökkentette. Az idei inflációs előrejelzést pedig a korábban várt 2,3 százalékról 2,5 százalékra, a jövő évit 2 százalékról 2,2 százalékra változtatta.

Az eurózóna fogyasztói árai májusban éves összevetésben 2,6 százalékkal emelkedtek az áprilisi 2,4 százalék növekedés után, amikor az infláció tavaly november óta magasan a legalacsonyabb volt. Christine Lagarde rámutatott arra, hogy az eurózóna gazdasága 0,3 százalékkal nőtt az idei első negyedévben négy negyedév stagnálás után. Véleménye szerint a javuló külső kereslet mellett a béreknek az emelkedése és a növekvő export hatására tovább élénkül az euróövezet gazdasága.

Az EKB vezetője hangsúlyozta, hogy az elmúlt hónapokban egyre inkább teret nyert az euróövezeti központi bank vezetői körében az a meggyőződés, hogy tovább lassul az infláció. A jegybank több statisztikai adatot szeretne látni, hogy döntéseket hozhasson a kamatszintről. Szorosan követik egyebek között az infláció és a bérek alakulására vonatkozó számokat – jegyezte meg Christina Lagarde, aki szerint a kamatszint még elég messze van a semlegestől.

Címlapkép forrása: Shutterstock