Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 19

Brutális mennyiségű az eladatlan elektromos autó!

Az elektromos autók iránti kereslet meredek csökkenését az is jól mutatja, hogy Németországban akár 100 ezer eladatlan elektromos autó is lehet. Számolt be a portfolio.hu.

Több tízezer elektromos autó áll eladatlanul Németországban, miután azokat a kereslet hiánya miatt nem tudják értékesíteni. Mondta el Werner Olle autóipari szakértő a Berliner Zeitungnak. A szakértő szerint közel 100 ezer elektromos autó nem talál gazdára Németországban. A gyárak melleti parkolókban, a márkakereskedéseknél vagy a kikötőkben állnak. A német gyártmányok mellett importautók is érintettek. A jelenség hátterében az e-autó-támogatás hirtelen megszűnése is áll. Ez jelentősen befolyásolta a belföldi keresletet. Valamint globálisan is jelentősen lassult az elektromos autók terjedésének tempója.

Mindez súlyosan érinti a gyártókat

A Tesla bejelentette, hogy júniusba öt napra leállítja a gyártást egyetlen európai üzemében, a Berlin melletti Grünheidében. Az elektromos autók iránt csökkenő globális kereslet miatt a Tesla világszerte létszámcsökkentést jelentett be, ami a grünheidei üzemben 400 munkahelyet érint. 

Lassul az elektromos autók terjedésének üteme

A Tesla az idei első negyedévben 386 810 járművet adott el. Ez 20,2 százalékos csökkenés az előző negyedévhez képest. 2023 azonos időszakához képest pedig 8,5 százalékos visszaesést jelent. Különösen kiábrándító lehet a Tesla számára, hogy a jelentős visszaesés az értékesítési számokban annak ellenére történt, hogy az autógyártó többször is mérsékelte a modellek árát.

Forrás: Portfolio

Képek forrása: Shutterstock