Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 28

AMD – A Rubin a favorit, jönnnek az új mesterséges intelligencia chipek

Az AMD új mesterséges intelligencia chipeket jelentett be, mivel igyekszik vezető pozíciót szerezni az Nvidia és az Intel közötti versenyben.

„Az AI az első számú prioritásunk, és hihetetlenül izgalmas időszak elején vagyunk az iparág számára, mivel az AI gyakorlatilag minden üzletet átalakít, javítja az életminőségünket, és átalakítja a számítástechnikai piac minden részét” – mondta Lisa Su elnök-vezérigazgató a tajpeji Computex tech konferencián.

Ryzen AI 300 sorozat

Su egy vitaindító beszéd során bemutatta a Ryzen AI 300 sorozatot a következő generációs AI
laptopok számára. A termékcsalád közvetlen versenytársa lehet az Intel közelgő Lunar Lake és a Qualcomm Snapdragon X-ével.

A Microsofttal való partnerségben, ezek a chipek a technológiai óriás Copilot nevű AI chatbotjával felszerelt laptopokat fogják működtetni.

Su felfedte az új Ryzen 9000 sorozatot is az asztali számítógépek számára, és „a világ leggyorsabb fogyasztói PC processzorainak” nevezte őket a játékhoz és a tartalomkészítéshez. Mindkét termékcsalád várhatóan júliusban jelenik meg. Ez kevesebb mint két hónappal az AMD áprilisi bejelentése után következik, ekkor jelentette be a cég az új processzorait, melyek alkalmasak AI munkaterhelésre – a Ryzen Pro 8040-et laptopokhoz, a Ryzen Pro 8000-et pedig asztali számítógépekhez.

A chipgyártó cégek versenyt futnak

A chipgyártó cégek versenyt futnak a gyorsabb és erősebb processzorok piacra dobásáért, hogy benn maradjanak az AI versenyben. Az Nvidia va minap mutatta be „Rubin” névre keresztelt AI-chipjeinek következő generációját, amely a korábbi, éppen márciusban
bejelentett „Blackwell” modell utódja lesz.