Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 30

Kivásárolta a Richter a HELM AG. részesedését

A Richter kivásárolta a németországi HELM AG. részesedését a Richter-Helm BioTec (RHT) és a Richter-Helm BioLogics (RHB) vegyesvállalatokban, ezzel mindkét társaságban 100 százalékra növelte tulajdonrészét – közölte a gyógyszergyártó a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

A közlemény szerint a februárban kötött részvényvásárlási megállapodás alapján a Richter megvásárolta a HELM AG. 50 százalékos részedését az RHT-ben, és 30 százalékos tulajdonrészét az RHB-ben. Korábbi tájékoztatásuk szerint előbbiért 71,8 millió eurót, utóbbiért 40,6 millió eurót fizetettek. A tranzakciók lezárultával mindkét cégben 100 százalékra nőtt a Richter részesedése. A magyar gyógyszergyártó a 71,8 millió euró összegen túlmenően további kifizetéseket teljesít 2025 és 2029 között az RHT-re vonatkozóan, ez utóbbi teljesítményétől függően – írták. A Richter márciusi tájékoztatása szerint a tranzakció tovább növeli a vállalat biotechnológiai üzletágának bevételeit és jövedelmezőségét. A Richter éves konszolidált árbevétele tavaly 0,3 százalékkal 805,1 milliárd forintra emelkedett. Az adózott eredmény 6,0 százalékkal 159 milliárd forintra csökkent -közölte a távirati iroda.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. A papír pénteken 9115 forinton zárt. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9965 forint, a legalacsonyabb 8235 forint volt.