Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Kína – az IMF feljavította az ország GDP-növekedési kilátását

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az eddigieknél nagyobb idei és jövő évi kínai gazdasági növekedéssel számol, de arra figyelmeztetett, hogy a következő években lassulhat a GDP bővülése.

Az IMF szerdán ismertetett friss előrejelzésében az idei és a jövő évre vonatkozó GDP-növekedést egyaránt 0,4 százalékponttal javította fel. Az ideit 5 százalékra, a jövő évit pedig 4,5 százalékra. A Nemzetközi Valutaalap úgy vélte, hogy 2029-re a gazdaság növekedése 3,3 százalékra lassulhat, amiben szerepet játszik a lakosság elöregedése és a termelékenység növekedésének mérséklődése. Gita Gopinath, az IMF első vezérigazgató-helyettese Pekingben tartott sajtóértekezleten azt mondta, hogy az idei évre vonatkozó felülvizsgálatra elsősorban annak a hatására került sor, hogy az idei első negyedévben a GDP növekedése a vártnál nagyobb volt – közölte a távirati iroda.

A kínai hazai össztermék (GDP) 5,3 százalékkal nőtt az első negyedévben éves összevetésben. Ugyanakkor továbbra is erős a deflációs nyomás és az elhúzódó ingatlanválság továbbra is jelentősen visszafogja a gazdasági növekedést. Az IMF illetékese szerint az infláció várhatóan nő, de mérsékelt lesz. Mivel a kibocsátás a potenciális szint alatt marad, a maginfláció pedig a számítások szerint fokozatosan nő. Idén átlagosan 1 százalék lesz.

Képek forrása: Shutterstock