2024 október 03

Az élelmiszerárak alakulása az utóbbi években

A járvány óta mindenki érzi a pénzügyi válságot. A legtöbb termék ára az egekben, és hiába próbáltak meg ilyen-olyan szankciókat bevezetni, végeredményben az infláció így is mindenre hatással volt. 

A legtöbb alapélelmiszer, mint a liszt, a só, a cukor már jóval drágábban kapható, mint korábban, ez azt jelenti, hogy a mostani árakat már kevesebben tudják megfizetni. A fizetések nem emelkednek olyan mértékben, mint a boltok polcain található termékek költségei. Az alábbiakban kiderül, hogyan alakultak az élelmiszerárak az utóbbi pár évben.

Folyamatosan dráguló alapélelmiszerek

A legfájóbb sokszor nem az, hogy felment a csokoládé vagy az üdítők ára, hanem sokkal inkább az alapélelmiszerekkel van a probléma. A Szederka Gasztroshop lisztjei és sója mindig prémiumminőséget képviseltek, ezáltal természetesen nem is annyiba kerülnek, mint a hagyományos búzaliszt vagy a sima jódozott só. Az átlag ember hajlandó többet költeni az egészségére, tehát szívesebben megveszi a valamivel drágább fehér rizslisztet, amit sokszor azért tesznek, mert valamilyen érzékenységben szenvednek.

A liszt, a cukor, a só mind olyan alapanyagok, amelyek szinte minden étel elkészítéséhez szükségesek. Akár tésztát szeretnénk gyúrni, akár leveset főzni, esetleg egy desszertet elkészíteni vagy teát inni, mindegyiknél előkerül valamelyik. Éppen ezért nem szabadna engedni, hogy ezek a termékek egyre többe kerüljenek. Azok az emberek és családok, ahol a fizetések éppen elérik a minimálbért, nem biztos, hogy meg tudnak venni még egy csomag lisztet vagy egy cukrot. Persze mindenki keresi az akciós termékeket, de ez nem minden esetben valósítható meg.

Az utóbbi évek árai

2022-ben például a magyar lakosság jelentős része szembesült a rendkívüli áremelkedéssel. Akkor az üzletekben szinte hétről-hétre minden egyre drágább lett. Erre utoljára az 1990-es évek végén volt példa, de sokszor még ennél is messzebbre kellett menni. Az árak megfékezése érdekében tett egyes intézkedések kapcsán meg kell említeni az alapélelmiszerek árának korlátozását.

Mind a liszt, mind a cukor, mind a só ára hónapokig fix volt, ami bár segített valamennyit az embereknek, sokszor nem jutottak hozzá ezekhez az élelmiszerekhez. Hiába tehát az olcsóbb termék, ha azt sehol sem lehet beszerezni, vagy csak bizonyos mennyiséget lehetett hazavinni. Ez főleg a nyári befőzős időszakban jött rosszul, amikor sokszor akár 10 kiló cukorra is szükség lett volna.

30 százalékos infláció

Az utóbbi években nem volt ritka az sem, hogy az élelmiszer-infláció elérte a 30 százalékot, amely már önmagában is döbbenetesen magas szám. Persze nem minden terméket érintett ugyanolyan mértékben, a hatósági termékeken kívül szinte alig emelkedtek az árak. A zöldség és gyümölcsök esetében viszont nem volt ritka a 30 százalék, a tejtermékek esetében az 50-60 sem, és akkor még a péksütemények 70-80 százalékos drágulását nem is említettük. Persze lehet mondani, hogy a liszt és a cukor, no meg a só is drágább lett, de nem ilyen mértékben.