2024 október 03

Három gyakori, időskori szembetegség

Az időskori szembetegségek jelentős problémát jelentenek a világ lakossága számára. Ezek a betegségek ugyanis bár különböző módon befolyásolhatják a látást, kezeletlenül mindegyik súlyos következményekkel járhat. Ezért nagyon fontos, hogy ismerjük ezeket a szembetegségeket, és hogy megtanuljuk felismerni őket, hogy időben eljussunk a szemészünkhöz, mielőtt még nagyobbá válna a baj. Lássuk is a három leggyakoribb időskori szembetegséget!

A felsorolt szembetegségek között biztosan lesz pár ismerős, hisz szerencsére egyre többen tudnak már ezekről a problémákról és az esetleges következményeikről. Az időskori szembetegségek dobogóján gyakoriság tekintetében a zöldhályog, a szürkehályog és a makuladegeneráció áll – ezeket vesszük most górcső alá.

Zöldhályog (glaukóma)

A zöldhályog egy olyan betegség, amely általában a szemnyomás hirtelen vagy fokozatos emelkedése miatt alakul ki, és a szem idegrostjainak károsodásához vezet. Ez a szembetegség igen alattomos, ugyanis eleinte akár tünetmentes is lehet, és sokan csak akkor veszik észre, amikor már sajnos jelentős a látáskárosodás mértéke.

Mivel a zöldhályog akár látásvesztéshez is vezethet, mindenképp kezelni kell! A zöldhályog kezelése általában a szemnyomás csökkentését célozza, hogy megelőzhető vagy késleltethető legyen az idegek további károsodása. Hogy pontosan hogyan is kell kezelni az adott zöldhályogot, azt mindig a szakorvos állapítja meg!

Szürkehályog (katarakta)

A szürkehályog az egyik leggyakoribb és talán az egyik legismertebb időskori szembetegség. Jellemző tünete a szemlencse elhomályosodása, a látás folyamatos romlása, a kontúrok elvesztése, a látott színek kifakulása, a fényérzékenység és a kettőslátás is. Ezek persze nem egyszerre ütik fel a fejüket, hisz a szürkehályog kialakulása hosszú folyamat, de ettől függetlenül akár az ötvenes éveikben járóknak is megnehezítheti az életét.

A szürkehályog kezelésének egyetlen hatékony módja a szürkehályog műtét, amely egy gyors és fájdalommentes eljárás. A kezelés során eltávolítják a régi, homályos, beszürkült szemlencsét, a helyére pedig egy modern műlencsét raknak, amelyet aztán sajátjaként fogad el a szervezet. A margitszigeti Focus Medical, a szürkehályog műtétek egyik hazai specialistája már több, mint 30 év tapasztalatával várja az élesen látni vágyókat.

Makuladegeneráció

A makuladegeneráció olyan betegség, amely a szem központi részében, a makulában jelentkezik, amely a részletes látásért felelős. Ez a betegség szintén az idősebb korosztályban gyakoribb, és általában a látás központi részének romlásához vezet, amely tényleg jelentős mértékben nehezítheti meg a mindennapokat.

Sajnos a makuladegeneráció kezelése még a mai, modern orvostudománynak is kihívást jelent. Bár az utóbbi időben az észlelt makuladegeneráció injekciókúrával kezelhető, a betegség kezeletlenül viszont továbbra is látásvesztést okozhat.

Az időskori szembetegségek megelőzése és kezelése érdekében rendszeres szemészeti vizsgálatokra van szükség. Az időben felállított diagnózis és kezelés kulcsfontosságú a látás megőrzése érdekében, ezért aki bármilyen látásproblémát tapasztal, ne habozzon, forduljon szemész szakorvoshoz.