Rendkívüli Hírek:

2024 szeptember 29

Izrael vészhelyzeti búzaellátásról állapodott meg Romániával

Izrael élelmezésbiztonságának erősítése érdekében Avi Dichter mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter vészhelyzeti búzaellátási megállapodást kötött Bukarestben román hivatali partnerével, Florin Barbuval. Közölte hétfőn az Agerpres hírügynökség a vendég minisztert idéző izraeli TPS hírszolgálatra hivatkozva.

A búzáért cserébe Izrael mezőgazdasági technológiát és szakértelmet biztosít Romániának. „A jelenlegi globális bizonytalanság és a térségünkben tapasztalható súlyos geopolitikai konfliktusok idején ez a közös érdekeken alapuló megállapodás újabb importcsatornát biztosít Izrael számára, különösen vészhelyzetekben” – idézte Avi Dichtert a hírügynökség.

A Romániával kötött megállapodás az Üzbegisztánnal, Azerbajdzsánnal és Marokkóval kötött hasonló egyezmények után jött létre. Az izraeli mezőgazdasági miniszter bukaresti látogatása alkalmából Silviu Vexler parlamenti képviselővel, a romániai zsidó közösségek szövetségének elnökével, és Románia-Izrael Kereskedelmi és Iparkamara vezetőivel is találkozott.

Képek forrása: Shutterstock